Premium

In het roze en glimlachend ’jumpen’ voor Roze en Regenboog in Purmerend

In het roze en glimlachend ’jumpen’ voor Roze en Regenboog in Purmerend
Met jumpen aandacht vragen voor de acceptatie van mensen die in de ogen van sommigen ’anders’ zijn.
© Foto Erik Rietman
Purmerend

Gekleed in roze en ’gewapend’ met een geweldige glimlach sprongen de deelnemers aan de Rainbow Jump Pride zich een slag in de rondte. Dit allemaal ter ondersteuning van stichting ReR Purmerend die zich inzet voor de LHBTIQ+ gemeenschap.

llonka Adels (33) heeft zich gebogen over de organisatie van de Rainbow Jump Pride. ,,Helaas is het nog steeds nodig om aandacht te vragen voor de acceptatie van mensen die ’anders’ zijn. Er zijn namelijk nog steeds veel mensen die het niet accepteren dat een jongen op een jongen kan vallen of een meisje op een meisje.” Dit maakt het, volgens Adels, voor jongens en meiden nog steeds moeilijk om uit de kast te komen en zichzelf te zijn. ,,In mijn ogen heeft iedereen net zoveel recht op de liefde van zijn leven als ieder ander. Of je nou man, vrouw of iets anders bent, dat moet niets uitmaken.”

Mochten we ooit leven op een andere planeet vinden en de kans krijgen om het over te doen, is de eigenaar van SDC Events bang dat de mensheid weer in dezelfde fouten vervalt? ,,Helaas wel ja. Het zit toch in het karakter van sommige mensen. Waarom en wat we er tegen kunnen doen? Als ik dat wist, hadden we waarschijnlijk een veel mooiere planeet gehad.”

Eigen plan

Nadine Bollen (42) en Debby Soerdien (36) uit Purmerend ’jumpen’ altijd bij Ilonka en doen dat uiteraard met alle liefde voor ReR. ,,Een mens is een mens en iedereen moet zichzelf kunnen zijn. Dat is het belangrijkste.” Volgens de beide dames zijn er helaas toch nog mensen die hier anders over denken en daarom is het zo belangrijk dat er aandacht voor blijft komen. ,,We vinden het zo van groot belang dat iedereen zichzelf kan zijn. Dat is onze boodschap. Het maakt niet uit wat anderen van je denken, maar zorg ervoor dat je zelf goed in je vel zit. Blijf bij jezelf en trek je eigen plan.”

Roze en Regenboog (ReR Purmerend) is een organisatie die bestaat uit vrijwilligers. Zij vertegenwoordigen de hele ’regenboog’ en organiseren het hele jaar door allerlei leuke ’regenboogactiviteiten’ waar iedereen welkom is.

Onbemind

Volgens Edith Merks (45), oprichter van ReR, is het vooral angst die regeert bij mensen die niet alles kunnen accepteren. ,,Het blijft toch onbekend is onbemind. Daarom is het zaak dat we mensen ermee bekend maken en dat is wat we hier doen.”

Ook mensen die wellicht al heel tolerant zijn, vervallen volgens Merks soms in oude gewoonten. ,,Ik ben opgevoed door twee vrouwen en mijn zoontje zei eens bij de slager, ’we gaan naar oma en oma’, waarop de slager hem verbeterde. Het sluipt er zo makkelijk in, maar het is de hoogste tijd dat ook oma en oma als normaal wordt gezien.”

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen