Premium

Opperste concentratie tijdens NK jeugdschaken in Copernicus Hoorn

Opperste concentratie tijdens NK jeugdschaken in Copernicus Hoorn
De Hoornse Robin Duson tijdens het NK jeugdschaken in het Copernicus in Hoorn.
© Foto Theo Groot
Hoorn

Zet zo’n honderdvijftig kinderen bij elkaar en je kunt er vrij zeker van zijn dat er een kakofonie klinkt. Hoe anders is dat bij het NK voor jeugdteams van de regionale schaakbonden, zaterdag in het Copernicus in Hoorn. Het is stil, op wat bedompt geroezemoes tussen de rondes door na.

Geconcentreerde blikken op de borden tussen de kinderen in. Het enige geluid is dat van schaakstukken die verplaatst worden, met een tik op de klok naast het bord na. De deelnemers komen uit het hele land en zijn van alle leeftijden - tot twintig jaar. Drie van hen komen uit Hoorn, onder wie het grote talent Robin Duson.

Grote bokaal

In de aula van de middelbare school mag wat meer geluid gemaakt worden. Hier toont de 23-jarige toernooidirecteur Robbert van Dijkhuizen de grote bokaal waar het allemaal om te doen is: de gigantische Hutton-beker staat op het podium te wachten om met het winnende team mee naar huis te gaan.

Hij schaakt sinds zijn achtste, destijds enthousiast gemaakt door een paar klasgenootjes die de denksport hadden ontdekt. Zoals het bij veel kinderen gaat, denkt Van Dijkhuizen. ,,Of door ouders. Je ziet hier hele schaakfamilies rondlopen. Dan doen er drie kinderen uit hetzelfde gezin mee, op topniveau dus.’’

Hij is niet ontevreden over de populariteit van het schaken in West-Friesland, ook al kan het natuurlijk altijd beter. ,,Maar we moeten eerlijk zijn, schaken blijft schaken. Het is geen voetbal, wat iedereen wil doen.’’

Tegenstander

Als er een ronde voorbij is en het tijd is om van tegenstander te wisselen, wordt op de gang even snel geëvalueerd door de deelnemers. Een meisje van een jaar of tien vraagt aan een leeftijdsgenootje of hij gewonnen of verloren heeft. ,,Verloren’’, zegt hij. Zij: ,,Dat dacht ik al. Je stond er super slecht voor.’’

De nieuwe posities worden ingenomen, de uit- en thuisposities zijn bepaald. De scheidsrechter vraagt om stilte, de handen van de tegenstander geschud en het startsein klinkt.

Recreatieruimte

Wie even niet hoeft te spelen, of anderszins ontspanning nodig heeft kan terecht in de recreatieruimte voor een computerspel. Het weer is niet uitnodigend genoeg om buiten met levensgrote stukken een potje te schaken - voor de lol.

Winnaar

De Noord-Hollandse schaakbond (NHSB) is zaterdag de grote winnaar. In vier van de vijf leeftijdscategorieën (A, B, C en D) was deze bond het beste - verrassend en vrij uniek volgens Van Dijkhuizen. In categorie E (t/m 10 jaar) won de Rotterdamse schaakbond. Organisatie was in handen van NHSB, Caïssa-Eenhoorn en Copernicus.

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen