Premium

Handbal Venlo legt Volendamse problemen met omschakelen bloot

Handbal Venlo legt Volendamse problemen met omschakelen bloot
Bibi Bakker in de clinch met twee Venlose verdedigsters.
© Foto Erik Rietman
Volendam

Met een 26-33 zege leverde Handbal Venlo het bewijs dat Volendam op technisch vlak nog veel te leren heeft in de eredivisie. Maar juist daardoor wist Volendam-coach Ruud van den Broeck de terechte nederlaag een plaatsje te geven.

Wat hij zaterdagavond zag, was lang niet altijd goed. Volendam liet zich vooral in de omschakeling aftroeven. Vrijwel telkens na een goal van de Noord-Hollandse handbalsters volgde er binnen no-time een treffer aan de andere kant.

’Technische foutjes’ noemde Van den Broeck dat. Maar ook bespeurde hij een zekere vorm van gelatenheid bij zijn speelsters. ,,Alsof we de wedstrijd tegen Quintus, komende dinsdag, morgen al zouden spelen. Zo was de inzet. Dat was niet nodig. Er komt publiek voor ons naar de wedstrijd en we hadden meer kunnen geven. Verliezen mag, maar dan wel met honderd procent inzet. We hadden naar Quintus toe moeten leven met een goed gevoel. Nu moeten we de boel eerst mentaal oplappen.”

In de eerste helft gaf hij zijn speelsters al een uitbrander vanwege het slaapgedrag in de omschakeling. Dat moest echt beter. Na afloop toonde hij zich ook realistisch. ,,Dit is het niveau van de eredivisie. Daar moeten wij met z’n allen aan wennen. We zullen de trainingen nog meer als wedstrijden moeten benaderen. Je hebt me nu boos gezien, maar op trainingen word ik soms nog veel bozer. Ook daar moeten we van die gelatenheid af.”

Volendam kwam nog wel op voorsprong, 0-2, maar daarna was het hoofdzakelijk eenrichtingsverkeer. Bij rust stond het 15-19.

Overman

Dat de score in de tweede helft niet razendsnel opliep, was te danken aan Ellen Overman. Ze had een aantal onwijze reddingen in huis op pogingen van Venlo. Overman verving Nicole Rep, die de eerste helft speelde. Rep nam de plek van Overman eenmalig in na rust, tijdens een penalty, en die zet bleek nuttig. Ze weerhield Venlo van scoren.

Volendam had ook kansen, maar de pech dat er bij de bezoeksters eveneens een topkeepster op doel stond. Het lukte de thuisploeg maar één keer in het tweede bedrijf om meer dan één goal achter elkaar te maken. Dat zei genoeg over de verhoudingen binnen de lijnen.

Zo zijn de lessen voor Volendam in de eredivisie hard. Toch heeft de ploeg in eerdere duels bewezen een kans te maken op dit niveau. Zeker als die technische foutjes straks steeds minder worden.

,,We hebben de top drie al gehad, dus daar hoeven we ons nu even geen zorgen meer om te maken”, zei Van den Broeck. ,,Nu mogen we het gaan laten zien tegen Quintus.”

Meer nieuws uit Sport Waterland

Meest gelezen