Premium

Andijker Henk Overmars moet door nederlaag in laatste ronde van NK genoegen nemen met zilver

Andijker Henk Overmars moet door nederlaag in laatste ronde van NK genoegen nemen met zilver
Henk Overmars: ,,Ik kwam gewoon veel te laat op stoom.’’
© Foto Theo Groot
Biljarten

Henk Overmars is in verenigingsgebouw Sarto in Andijk tweede geworden tijdens de NK driebanden klein extra klasse. Het ging mis in de laatste partij tegen Rob Mans uit Venlo. Mans, inmiddels uitgeschakeld voor de titel vocht zich tegen de Andijker naar de overwinning (50-47) en stelde daarmee voor zichzelf het brons veilig; Overmars beduusd achter latend.

Waar teleurstelling de kop op steekt, ontstaat op een andere plek meestal vreugde. En die was er bij de nog maar 25-jarige Jordy de Kruijf. Omdat hij zijn laatste partij wel won, mag hij zich Nederlands kampioen noemen. En dat leidde tot vreugdetaferelen. ,,Ik heb 'm, ik heb 'm, juichte de dolblije kampioen door de biljartzaal. En het kampioenschap werd hem gegund, getuige het warme applaus dat de jongste deelnemer ten deel viel.

De spelers en het publiek van het evenement werden goed vermaakt. Zo verzorgden de wereldtoppers Jean-Paul de Bruijn en Frédéric Caudron twee biljartdemonstraties op de zaterdagmiddag en werd zondagmiddag het boek over de biljartvereniging ten doop gehouden. Extraatjes die er ook bij de biljarters in gingen als koek. Jordy de Kruijf na zijn laatste carambole: ,,Geweldig dit. Ik heb zo'n prachtig kampioenschap nog nooit meegemaakt. Deze zal ik, zolang ik leef niet meer vergeten. Een grote pluim voor de biljartvereniging en heel Andijk.’’

Terwijl De Kruijf in de zevende hemel vertoefde, speelde Overmars zijn partij nog even over in zijn hoofd. ,,Het is simpel, de laatste partij begon ik niet goed. Ik kwam gewoon veel te laat op stoom. En zijn kraaien (ballen die met een gelukje raak gaan; Mans had er vier in de laatste partij, red.) braken me op. Rob verdedigde daarnaast uitstekend en ging lekker door met zijn productie. Maar goed, als je met biljarten verliest, kun je alleen jezelf de schuld geven.’’

De Andijker was eigenlijk de beste biljarter van het stel. Voor de laatste ronde stond hij fier aan kop met het hoge moyenne van 1.675. Voor de toeschouwers op de volle tribune was Overmars eigenlijk al kampioen. Mans had daar echter maling aan en klopte Overmars uiteindelijk op zijn zwakke punt. Tergend langzaam en behoedzaam als een schaker bewoog Mans zich rond het biljart. Overmars, man van het snelle spel, verloor de strijd op zijn stoel.

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen