Velsen van Vroeger: ’Ingang Rooswijk’ van de Hoogovens herinnert nog aan de voormalige buitenplaats

Velsen Van Vroeger is een wekelijkse rubriek waarin historische foto's worden getoond. Deze keer: De kruising van de Gildenlaan met de Wenckebachstraat in Velsen-Noord, in 1954.

G.E. Terpstra fotografeert vanaf de Wenckebachstraat in oostelijke richting. In de volksmond is de kruising bekend als het Witte Hek, dat toegang geeft tot park Rooswijk. Dat is reeds lang verleden tijd, want onze destijds ongenode oosterburen maken in de Tweede Wereldoorlog korte metten met de buitenplaats Rooswijk.

Brand

Een groot deel van het park wordt omgehakt en in november 1944 gaat het huis in vlammen op. Slechts een bouwval blijft over. De ’ingang Rooswijk’ van de Hoogovens herinnert nog aan de voormalige buitenplaats. H.J.E. Wenckebach is een van de oprichters van de Hoogovens. In de nabijheid van het Witte Hek is het tuindersbedrijf van de familie Scholts, zoals daar wel meer tuinderijen zijn.

Deze fietsers op de foto lijken wel deel te nemen aan een fietsexamen of zijn ze de weg kwijt? De fietser in het midden heeft een schoffel of hark in zijn rechterhand.

In de bocht achter de bomen komt een groepje fietsers aanzetten. Het is daar kennelijk een belangrijke fietsroute, want links is een ouderwetse paddenstoel van de ANWB te zien. Links, tussen de bomen, is nog net een tuindersschuur zichtbaar.

Omstreeks 1960 gaat het gebied op de schop en worden wegen aangelegd of veranderd. Vooral het verkeer van en naar de Hoogovens maakt dat noodzakelijk.

Het zal niet bij die keer blijven, want intussen is na jarenlang delibereren de N197 aangelegd en is de Velsertraverse ook de nodige keren aangepakt. Tot ’genoegen’ van inwoners van Velsen-Noord komt er op termijn ook een tunneltje bij.

Heeft u foto’s?

Heeft u foto's van vroeger uit Velsense woonkernen? U kunt ze ingescand e-mailen naar redactie@ijmuidercourant.nl

Guus Hartendorf

Meer nieuws uit IJmond