Laurens ten Dam: ’Stoppen met winst Bauke in Ronde van Lombardije is een sprookje’ [video]

Laurens Ten Dam tekent voor de start van de Laurens Ten Dam aan de start van Ronde van Lombardije.
© AFP
COMO

Wielrenner Laurens ten Dam uit Oudorp had zich geen mooier afscheid kunnen wensen. De 38-jarige Groninger reed eindelijk weer eens de Ronde van Lombardije uit, iets wat hem in zijn lange carrière pas één keer was gelukt, en bovendien ging de zege naar zijn goede vriend Bauke Mollema.

"Het is bijna een sprookje. Ik sluit mijn carrière af op de dag dat Bauke, mijn landgenoot en vriend, de koers wint. Ik ga vanavond met hem eten, dus dat wordt een dubbel feest", zei Ten Dam op de site van zijn CCC-ploeg. "Het is gek hoe sommige dingen kunnen lopen."

Lees ook: Wielrenner Laurens ten Dam knijpt zaterdag na lange carrière in zijn remmen, een portret: ’Hij is een beetje gek’

Ten Dam en Mollema vermaakten de Nederlandse wielerfans in de Tour de France van 2013, die werd omgedoopt in de 'Tour van Bau en Lau'. Ze deden lang mee in de top van het klassement, al eindigden ze uiteindelijk op de zesde (Mollema) en dertiende plaats (Ten Dam).

Laurens Ten Dam aan de start van Ronde van Lombardije.
© AFP

Een maand voor zijn 39e verjaardag zette de Groninger een punt achter zijn lange loopbaan. Ten Dam reed jarenlang voor Rabobank en de opvolgers daarvan: Blanco, Belkin en LottoNL-Jumbo. Na drie jaar bij de Sunweb-ploeg, met als hoogtepunt de Giro-zege van Tom Dumoulin in 2017, bouwde hij dit jaar af bij CCC.

"Ik heb genoten van mijn laatste race. In Lombardije heb ik volgens mij nooit zulk lekker weer meegemaakt. Ik had goede benen, maar op de Sormano gingen ze te snel. Ik was blij dat ik er op de Ghisallo nog bij zat. Ik heb zo hard mogelijk gewerkt en ben blij hoe mijn laatste race is verlopen", aldus Ten Dam, die als 94e over de streep in Como kwam, op 17 minuten en 39 seconden van Mollema. Hij haalde eerder alleen in 2012 de finish in Lombardije (39e).

Meer nieuws uit Sport Alkmaar