VV Alkmaar pakt met negen tegen elf toch een punt

Alkmaar

En óf VV Alkmaar door de naald kroop in het competitieduel met ADO Den Haag van vrijdagavond. Met negen overgebleven speelsters en een keepster die ’meeging’ bij de laatste corner, haalde de ploeg het onderste uit de kan: 1-1.

’Een teampunt’ noemde Aukje van Seijst het. Zij, de keepster, werd tegen ADO van de ene emotie in de andere geslingerd. Ze pakte een door haarzelf veroorzaakte strafschop. Rende bij de laatste kans voor VV Alkmaar naar voren.

En zag van dichtbij hoe Chanté Dompig uit een corner de gelijkmaker binnentikte. Het was zo ongeveer in de zesde minuut van de blessuretijd dat de spits een verdiend punt binnensleepte voor de eredivisionist.

Van Seijst trapte de bal na 37 minuten te zacht uit naar Nicole Stoop. Die werd in de nek gezeten door een ADO-speelster en zag zich genoodzaakt haar onreglementair af te stoppen. Het kostte een vrije trap en geel. Maar Van Seijst hield het hoofd koel en weerhield Shanique Dessing van scoren. Een belangrijke redding, die desalniettemin snel werd opgevolgd door de openingsgoal van Maartje Looijen.

Daarna bleef het lang stil van beide kanten. Bij VV Alkmaar ontbrak lange tijd overtuiging, maar de ploeg was ook geen moment kansloos. Dat kwam mede doordat het vizier bij ADO Den Haag ook niet op scherp stond.

Coach Corina Dekker van de Alkmaarse ploeg deed met haar drie wissels een aantal belangrijke omzettingen. Er waren daarna ineens veel kansen, maar de bal leek er niet in te willen. Na een rode kaart vlak voor tijd voor Chantal Schouwstra leek de hoop te vervliegen.

De zeven minuten blessuretijd die werden bijgeteld, bleken de redding voor Dekker en co. Het gaf wat extra tijd om de gelijkmaker te forceren. Binnen die zeven minuten viel ook nog sleutelspeelster Niekie Pellens geblesseerd uit.

Toch: met één minuut blessuretijd op de klok kwam de verlossing. Van Seijst ging mee met een hoekschop, omdat ze wist dat dit de laatste mogelijkheid zou zijn. Dompig frommelde daaruit van dichtbij de 1-1 binnen.

,,Ik heb altijd vertrouwen gehouden dat we nog konden scoren”, zei Van Seijst. ,,Dat zegt wat over ons team. Met negen tegen elf hebben we het tóch gedaan.”

VV Alkmaar-Den Haag 1-1

40. Looijen 1-0, 90. Dompig 1-1.

Rode kaart: 89. Schouwstra

VV Alkmaar: Van Seijst; Stoop, Pellens, J. Duppen; Beemsterboer (Ripa), Schouwstra, Bos, Ursem (Van der Plas), Knol; Dompig, Koopman (Van Velzen).

Meer nieuws uit Sport Alkmaar