Max-kopstuk Jan Slagter wil kijk- en luistergeld terug

Hilversum

Haal het kijk- en luistergeld terug als gegarandeerde inkomstenbron voor de publieke omroep. Dat plan lanceert Jan Slagter, directeur van Omroep Max. Volgens zijn berekening zou dat ieder huishouden ongeveer acht euro per maand kosten. „Dan weet de Nederlander tenminste waarvoor hij betaalt en heb je een garantie dat je er programma’s voor krijgt.”

Het kijk- en luistergeld (officieel: de omroepbijdrage) werd in 2000 afgeschaft omdat het innen ervan met acceptgiro’s ingewikkeld en duur was. Sindsdien komt het geld voor de programma’s van de publieke omroep direct uit belastingopbrengsten.

Om dat te bekostigen, ging de inkomstenbelasting omhoog. „De politiek beloofde bij die verandering plechtig dat ze dat geld volledig aan de omroep zou besteden, maar na twee jaar zaten ze al met hun vingers in die pot en moest de omroep maar bezuinigen”, zegt Slagter. Sindsdien is het omroepgeld volgens hem ’een speelbal van de politiek’ en dwong Den Haag de omroep om de afgelopen jaren 250 miljoen te bezuinigen.

Lees ook: Jan Slagter is kwaad over de centen

Het innen van het kijk- en luistergeld kan volgens Slagter nu simpel worden geregeld via providers als KPN en Ziggo. Om de burger niet dubbel te laten betalen, moet de ingestelde belastingverhoging volgens zijn plan weer van tafel.

Bredere steun

Het idee van Slagter lijkt in Hilversum bredere steun te hebben. De NOS-directie pleitte eerder voor de terugkeer van het kijk- en luistergeld en ook voormalig NPO-kopstuk Henk Hagoort zinspeelde hierop.

Eerder noemde Hagoort het afschaffen van het kijk- en luistergeld ’een historische fout’. Hij wees erop dat de ook Ster-inkomsten eerst naar Den Haag gaan en dan pas naar het Mediapark. „De overheid kan nu op elk moment naar de geldkraan grijpen. Dat doen ze ook.”

Koepelorganisatie NPO was tegen de afschaffing van het kijk- en luistergeld, uit vrees dat daardoor jaarlijks in de politiek onderhandeld moet worden over de hoogte van het media-budget. „Dat leidt niet tot een stabiele financiering. Die voorspelling is helaas uitgekomen”, onderstreept NPO-woordvoerder Marcel Frost.

Minister Slob van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap laat via een woorvoerder weten dat hij niet van plan is om het kijk- en luistergeld weer in te voeren.

Maar in een brief die Slob naar de Tweede Kamer stuurde, schrijft hij dat de aangekondigde bezuigingen op de publieke omroep (42 miljoen) niet ten koste van de programma’s mogen gaan: „Het kabinet vindt het belangrijk dat de landelijke publieke omroep de programmering zoveel mogelijk ontziet bij de verlaging van zijn kosten, zodat het publiek er zo weinig mogelijk van merkt.”

Slob doet een suggestie waar Hilversum wél op kan bezuinigen: „De landelijke publieke omroep moet zoeken naar manieren om de kostenverlaging zoveel mogelijk te realiseren door verlaging van de overhead. Ik denk hierbij concreet aan bundeling van ondersteunende activiteiten van de NPO en de omroepen, zoals techniek, ICT en financiële administratie.”

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen