Premium

Spakenburg-tiener Hero van Lopik gaat bij winst op de ’Rooien’ maandag in zijn blauwe trainingspak naar school

Spakenburg-tiener Hero van Lopik gaat bij winst op de ’Rooien’ maandag in zijn blauwe trainingspak naar school
De 17-jarige Hero van Lopik viert zijn eerste treffer in de hoofdmacht van Spakenburg, vorige week in het thuisduel met Noordwijk.
© Archieffoto
Spakenburg

Hero van Lopik staat zaterdag waarschijnlijk voor het eerst in zijn nog jonge carrière binnen de lijnen tijdens de burentwist met IJsselmeervogels. De 17-jarige middenvelder van Spakenburg kan niet wachten zich te laten zien op het veld van de grote rivaal.

,,De spanning begint nu wel een beetje op te lopen”, bekent Van Lopik daags voor de derby eerlijk.

,,Het is niet zo dat ik er geen zin in heb, ik wil mezelf juist laten zien. Of ik er ook van kan genieten? Natuurlijk! Als je de fans hoort schreeuwen, de sfeeracties voor de wedstrijd ziet en alle tribunes helemaal vol zijn, daar voetbal je uiteindelijk voor. Dit zijn de speciale wedstrijden, helemaal voor mij als jongen uit het dorp.”

Lees ook: Hoofdrolspelers uit de recente historie van de ’moeder aller derby’s’ blikken terug: ’Dan ben je voor even de koning van Spakenburg’

Het gaat snel met de tiener. Het kind van de club maakte op 14 september van dit jaar, in het met 6-1 verloren competitieduel tegen HHC Hardenberg, zijn basisdebuut voor Spakenburg.

,,Daar had ik wel wat zenuwen, maar voor de derby heb ik dat niet. Ik heb zin in die grote wedstrijd. Afgelopen week merk ik eigenlijk pas hoe groot deze wedstrijd echt is. Iedereen weet mij ineens te vinden. Eerder kreeg ik vooral negatieve aandacht, haalden ze grapjes met me uit na bijvoorbeeld de late gelijkmaker tegen Jong Sparta. Maar na mijn goal (zie foto, JJG) in de 2-1 overwinning op Noordwijk weten ze me nu ook positief te vinden. Ook jongens van twaalf jaar komen op school in het dorp nu ineens naar mij toe. Ze zeggen allemaal: ’Maat, zaterdag wel scoren tegen IJsselmeervogels hé?’ Ik hoop dat ik weer een ’kopballetje’ kan maken, maar aan de andere kant maakt het me ook niet uit wie er scoort of hoe we het doen: als we maar winnen. Als we daar de zege pakken, ga ik maandag honderd procent in mijn blauwe trainingspak naar school.”

Over de kansen van Spakenburg is de scholier evenwel eerlijk. ,,Het is te hopen dat we een positief resultaat halen. Met een punt moeten wij op dit moment wel tevreden zijn, denk ik. Al gaan we uiteraard voor de winst. Je kan toch kampioen van het dorp worden, in ieder geval voor een half jaar.’’

Het recept voor de derby is bekend: strijden.

,,We moeten er met elkaar voor de volle honderd procent voor werken, anders hoeven we niet eens te gaan. Vanaf het eerste moment klap ik erin, dat is zeker. Dat ik pas zeventien ben, doet daar niks aan af. In het veld is iedereen gelijk, of je nu net komt kijken of aan het eind van je carrière staat. Dit seizoen heb ik al vijf wedstrijden gespeeld, waarvan vier in de basis. Dat had ik van tevoren nooit verwacht.”

Van Lopik is een van de lichtpuntjes in wat voor Spakenburg tot dusverre een zwaar seizoen is. Trainer John de Wolf liet hem vanaf de voorbereiding meetrainen, waarbij de jongeling een uitstekende indruk achterliet.

,,Ik had mezelf als doel gesteld om bij de A-selectie aan te sluiten en het hele seizoen alleen maar mee te trainen. Als dat zou lukken, was het voor mij al geslaagd. Ik hoor er nu ook gewoon echt bij. Daar heb ik nog niet echt bij stilgestaan, maar het is toch wel bijzonder.”

Wat ook bijzonder is, is dat zijn vader Remco - oud-speler van Spakenburg - naast De Wolf op de bank zit. Hij maakt deel uit van de technische staf. Praten over de derby doen ze nauwelijks, zegt Hero.

,,Eigenlijk valt dat nog wel tegen. Het is een paar keer voorbijgekomen, maar we moeten ons ook niet gek maken. Als het goed is, is hij ook gewoon zenuwachtig. Zoals ik hem ken, is hij op de dag van de derby wat stiller dan normaal. Dan praat hij ook niet graag over voetbal, haha.”

De jongeling droomt van een hoofdrol in de derby. ,,Het zou wel mooi zijn als ik mijn naam eer aan kan doen. Ik hoop dat ik een held kan worden”, mijmert Van Lopik, die vorig seizoen nog als supporter langs de lijn stond. ,,Er komen nu veel bekenden naar mij kijken. Ik ga ervan genieten en knallen, daar kun je van op aan.”

Meer nieuws uit Sport Gooi

Meest gelezen