Premium

Het Nationale Ballet heeft met ’Romeo en Julia’ goud in handen

Het Nationale Ballet heeft met ’Romeo en Julia’ goud in handen
Igone de Jongh en Constantine Allen in ’Romeo en Julia’.
© Foto Altin Kaftira

De buitenwereld even vergeten, je onderdompelen in de romantiek en aan het eind een traan wegpinken. ’Romeo en Julia’ door Het Nationale Ballet is een groot melodrama, maar heerlijk om bij weg te zwijmelen.

Noem de choreografie gerust Nederlands erfgoed, want het is Rudi van Dantzig die het ballet naar Shakepeares ’Romeo and Juliet’ - op de gelijknamige partituur van Prokofjev - in 1967 van een eigen elan voorzag en daarmee deze liefdestragedie diep invoelbaar heeft gemaakt.

Dat is niet alleen de verdienste van Van Dantzig, want alles valt of staat uiteindelijk bij de uitvoering. En die is groots, maar Het Ballet presenteert dan ook een schitterende cast met onder anderen Igone de Jongh en Constantine Allen. Op het toneel zíjn zij Romeo en Julia. Zij is lieflijk, wonderschoon en vertedert. Hij is de charmante, ietwat naïeve en dromerige romanticus. De intensiteit waarmee De Jongh en Allen de emoties overbrengen, inclusief hoorbaar kusgesmak, maken van Romeo en Julia geloofwaardige karakters.

Het Nationale Ballet heeft met ’Romeo en Julia’ goud in handen
Igone de Jongh en Constantine Allen in ’Romeo en Julia’.
© Foto Altin Kaftira

Jozef Varga verrast als Julia’s neef Tybalt. Zijn scherpe bewegingen en driftige mimiek vormen een mooi contrast met de speelsheid die Young Gyu Choi in zowel zijn dans als spel voor het voetlicht brengt. Samen met Edo Wijnen staat hier een buitengewoon trio op de bühne dat aan elkaar gewaagd is.

Plezier

Een andere in het oog springende danser is Sho Yamada die tijdens de mandolinedans in het tweede bedrijf een onvermoeibare sprongkracht aan de dag legt.

Opvallend is ook het plezier waarmee ’Romeo en Julia’, ondanks het tragische einde, wordt gedanst door het gehele ensemble. Het geeft de voorstelling een fijne dynamiek waarin iedereen ruimte krijgt zijn karakter uit te werken. Dat maakt van deze ’Romeo en Julia’ een realistisch dansstuk. Begrijpelijk dat Igone de Jongh met dit ballet afscheid wil nemen van Het Nationale Ballet. Het moet een feest zijn om Julia te dansen. Gelukkig mag ze dat deze maand nog twee keer doen.

Al zullen ook de andere solisten ervoor zorgen dat dit ballet meer dan de moeite waard is om te gaan zien. Het Nationale Ballet heeft met Van Dantzigs ’Romeo en Julia’ goud in handen.

Recensie

’Romeo en Julia’, door Het Nationale Ballet. M.m.v. Het Balletorkest o.l.v. Ermanno Florio. Bijgewoond op 10 oktober in Nationale Opera & Ballet te Amsterdam. Nog te zien t/m 31 oktober. www.operaballet.nl

Meer nieuws uit Cultuur

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.