Premium

Zwemmen naast de A7 moet over vier jaar kunnen

Zwemmen naast de A7 moet over vier jaar kunnen
Zaanstad

Als alles meezit is er over vier jaar al een nieuw sportpark Hoornseveld.

Projectleider Pim Wiersma verwacht in december van verschillende architecten ontwerpen te krijgen voor een nieuw zwembad. Er wordt voor twee plaatsen een zwembad ontworpen: een pal aan de Gouw en een verderop in het sportpark. Daarna kiest Zaanstad een ontwerp en een plek.

Het zwembad is de laatste hobbel in het plan. Voor de sportverenigingen zijn velden opnieuw in het gebied ingetekend en zijn nieuwe accommodaties geschetst. Dat is volgens Wiersma tot stand gekomen na langdurig overleg met alle sportclubs. Dat heeft onder meer opgeleverd dat Zaanlandia en FC Zaandam zelfstandige clubs blijven maar wel de gebouwen delen.

De aanleg van het nieuwe sportpark en de bouw van een zwembad kost 22 miljoen. Een deel van dat geld wordt bespaard op onderhoud en renovatie van de huidige velden, er komt geld uit andere bronnen en er wordt geld verdiend omdat er ruimte voor woningbouw ontstaat op sportpark Oostzijderveld. Maar onder de streep blijft er toch een investering van zeker twaalf miljoen over.

Over die investering moet de gemeenteraad nog beslissen. En dan zal de raad ongetwijfeld ook een oordeel geven over het plan. Het lukte de raadsleden donderdagavond niet eens om de presentatie - in zeer grote lijnen - van het plan onbecommentarieerd te laten. Tjeerd Pietersma (PvdA) en Henk Terol (DZ) zetten vraagtekens bij de bereikbaarheid van het sportpark. De route naar de sportclubs loopt namelijk door de nieuwe wijk die komt tussen de Heijermansstraat en de Gouw.

Die route door de wijk is in één richting. Na het sporten rijden de gebruikers weg over de huidige weg, onder de A7 en over de Pascalstraat. Die worden daarvoor breder gemaakt.

In het plan staat nu dat de energie van de sportaccommodaties uit de biomassacentrale komt, maar of dat lukt weet Wiersma niet zeker. Er worden al veel woningen aangesloten waardoor de grens van de capaciteit van de centrale in zicht komt. Als dat zo is, worden de gebouwen uitgerust met warmtepompen en meer zonnepanelen.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen