Premium

Syrische burgers vluchten massaal [met interactief kaartje]

Syrische burgers vluchten massaal [met interactief kaartje]
Syrische burgers, zowel Arabieren als Koerden, komen in groten getale aan bij het dorp Tall Tamr in het noordwesten van het land. Zij zijn massaal het Turkse oorlogsgeweld ontvlucht. Gisteren lagen de schattingen van het aantal vluchtelingen al boven de 100.000.
© foto AFP/DELIL SOULEIMAN
Ras al-Ayn

Met het verdrijven van Islamitische Staat was eindelijk de rust teruggekeerd in Ras al-Ayn. En toen kwamen de Turken. Door bombardementen en artilleriebeschietingen trilt het Syrische grensstadje weer op zijn grondvesten.

Veel inwoners besloten de afgelopen 24 uur hun spullen te pakken en hun heil elders te zoeken. Azad Evidke (42) is gebleven. „Ze schieten met tanks en mortiergranaten”, aldus de Koerd via WhatsApp. „Een school is geraakt.” Hij is woest op de Turken. „Die hebben tot doel om de Koerdische identiteit uit te wissen. Zij accepteren niets dat Koerdisch is. Daarom moeten we ons blijven verzetten. Er is geen andere weg.”

Het is de vraag of de Koerden iets kunnen beginnen tegen de Turkse overmacht. President Erdogan claimt dat er al meer dan honderd Koerdische strijders zijn omgekomen. Ook vonden verschillende burgers de dood. Bij Koerdische beschietingen op Turkije kwamen zeker vier mensen om.

Catastrofe

De hevige gevechten betekenen het begin van een nieuwe humanitaire catastrofe, de zoveelste in Syrië. Hulporganisaties verlaten in allerijl het gebied vanwege het geweld. Het International Rescue Committee maakt zich grote zorgen over de twee miljoen mensen in het grensgebied. „Het militaire offensief kan 300.000 mensen uit hun huizen verdrijven en de levensreddende hulp verstoren.” De streek wordt al bevolkt door ruim een half miljoen Syriërs die uit andere delen van het land hier naartoe zijn gevlucht.

De Turkse operatie concentreert zich nu op het gebied tussen de plaatsten Ras al-Ayn en Tel-Abyad. Het doel van Ankara is om een ’veiligheidszone’ te creëren als buffer tegen de Koerdische milities. Ook wil Turkije daar uiteindelijke grote aantallen Syrische vluchtelingen onderbrengen.

IS

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu waarschuwt dat zijn land alleen in dit deel verantwoordelijk zal zijn voor gevangen IS-leden. Daardoor neemt de vrees toe voor de vele duizenden jihadisten die net buiten dit gebied worden vastgehouden.

De Koerden waarschuwden gisteren andermaal dat het voor hen steeds moeilijker wordt om deze levensgevaarlijke terroristen onder controle te houden. „De Turkse aanval zal zeker ons bewakingssysteem voor de IS-gevangenen verzwakken”, aldus een hoge Koerdische functionaris. „Dat kan leiden tot hun ontsnapping.”

Amerikaanse soldaten hebben tientallen jihadisten van de Koerden overgenomen, onder wie twee beruchte extremisten die onderdeel uitmaakten van ’The Beatles’, een groep van vier Britse IS’ers die buitenlanders ontvoerden, martelden en onthoofdden. Het tweetal zou inmiddels in Irak zijn en mogelijk naar de Verenigde Staten worden overgebracht.

President Erdogan slaat ondertussen wild om zich heen vanwege de internationale kritiek op het Turkse offensief. Niet alleen dreigt hij de 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen in zijn land richting de EU te sturen, ook laakt hij de NAVO dat het niet ’artikel 5’ (bij een gewapende aanval op een lid zullen de andere leden dat lid bijstand verlenen) in werking stelde vanwege de ’terreurdreiging’ aan de Turks-Syrische grens.

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen