Premium

Werk aan Leeghwaterbrug in Alkmaar valt miljoenen euro’s duurder uit: tegenvaller door vertragingen en meerwerk

Werk aan Leeghwaterbrug in Alkmaar valt miljoenen euro’s duurder uit: tegenvaller door vertragingen en meerwerk
Verkeer raast over de Leeghwaterbrug in Alkmaar, die wordt gerenoveerd en vernieuwd.
© Foto 10InDeLucht
Alkmaar

De renovatie en vernieuwing van de Leeghwaterbrug in de N242 in Alkmaar valt miljoenen duurder uit.

Door vertraging, meerwerk en extra verkeersmaatregelen zijn de kosten voor de provincie Noord-Holland opgelopen tot 18,3 miljoen euro.

Claims

Dit bedrag is een raming, exclusief claims van hoofdaannemer Spie wegens onvoorziene werkzaamheden (tenminste 1,6 miljoen euro) en winstderving door het niet kunnen aannemen van andere klussen.

Ook boetes die de provincie kan opeisen vanwege de meermaals uitgestelde oplevering (maximaal zes ton) en tegenclaims zijn niet meegenomen.

De provincie dacht aanvankelijk voor het opknappen van de brug – een van de drukste in Noord-Holland met 100.000 tot 175.000 passerende voertuigen per etmaal – te kunnen volstaan met 9,5 miljoen euro.

Lees ook: Stukgesmeten servies is gelijmd: provincie Noord-Holland en hoofdaannemer Spie trekken alles uit de kast om bijna stukgelopen huwelijk te doen slagen

Lees ook: Gevoel en cijfers over Leeghwaterbrug in Alkmaar verschillen: ’Fileleed door vervloekte brug vallen mee’

Aanbestedingsprocedure

Begin 2017 is het project na een aanbestedingsprocedure voor 11,4 miljoen aan Spie gegund.

Op het bouwbord bij de brug staat drie miljoen meer vermeld, omdat de provincie dat kwijt is aan eigen personeelskosten, veiligheids- en bereikbaarheidsmaatregelen.

Daar komt nu vier miljoen bovenop. Het extra geld is reeds door Provinciale Staten beschikbaar gesteld.

Hoofdpijndossier

Het project is uitgegroeid tot hoofdpijndossier. De opleverdatum is diverse keren uitgesteld, onder meer door een maandenlange bouwstop. De ingebruikname is nu bepaald op eind maart 2020.

Partijen werken naar eigen zeggen weer ’professioneel en constructief’ samen. Het heeft echter weinig gescheeld of de provincie had het contract met Spie verbroken.

Crisis

Om een langdurig juridisch conflict, zoektocht naar een nieuwe hoofdaannemer en meer vertraging te voorkomen, is die crisis na intensief overleg bedwongen.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen