Premium

De Muiter krijgt luxe herindeling; coalitie slaat advies wethouder weer in de wind

De Muiter krijgt luxe herindeling; coalitie slaat advies wethouder weer in de wind
Het gemeentehuis van Medemblik in Wognum.
© Theo Groot
Wognum

Opnieuw legt de meerderheid van de raad van Medemblik waarschuwingen vanuit het college om toch vooral op de centen te letten, naast zich neer. MFA De Muiter krijgt een facelift, waar bijna alle gebruikers blij mee zijn. Dat kost dan wel 630.500 euro. Aanzienlijk meer dan de 385.000 die was begroot.

Met name De Dijk is blij met het donderdagavond genomen besluit. De middelbare school krijgt extra vierkante meters, waar sinds 2012 al grote behoefte aan bestaat. Ook heeft de school de ambitie om de bovenbouw te verbreden, met onder andere een havo-top (nu kunnen havo-leerlingen geen diploma halen op De Dijk).

Volgens het plan moet De Muiter een ’stadskantine’ voor Medemblik worden. Met een verbouwd horecagedeelte, het liefst geëxploiteerd door een commerciële partij.

Machteloos

De oppositiepartijen (op PWF na, want die ging met coalitiepartijen Gemeentebelangen, VVD en CDA mee) voelden zich machteloos. ,,De meerderheid is al beklonken’’, constateerde Silva Visser van de ChristenUnie. Zij vindt de plannen voor de herindeling van De Muiter op zich mooi en ambitieus. Maar ze zou - net als overigens het college van B en W - veel liever zien dat de plannen gefaseerd worden uitgevoerd. Rekening houdend met de ontwikkelingen op bijvoorbeeld demografisch gebied. Want volgens de prognoses zal het voor De Dijk, tegen de verwachting in, moeilijk worden om te groeien.

Grote tegenstellingen

Ook Yannick Nijsingh (D66) leek wat verslagen en constateerde grote tegenstellingen in de raad: ,,Het college is heel duidelijk: kies voor fasering. Maar de drie coalitiepartijen willen niet bewegen om tot een goede oplossing te komen.’’ Hij vroeg Gerben Gringhuis zelfs of Gemeentebelangen zijn eigen wethouder (Joset Fit) nog wel steunt, nu bij zoveel grote projecten steeds wordt afgeweken van het collegeadvies.

Volgens Gringhuis is er geen vuiltje aan de lucht en staat de partij volledig achter Fit. De coalitiepartijen en PWF willen dat er in een klap wordt doorgepakt op een ’toekomstbestendig’ MFA. Er komt een oplossing voor jongerencentrum Missing, beloofden ze. Missing is teleurgesteld in de nu gekozen variant, omdat ze flink in ruimte zal moeten inleveren. Mark Raat (VVD): ,,Dit zijn nog geen stalen kaders.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen