Premium

Champions League zit erop voor Hovocubo na slechte tweede poulewedstrijd

Champions League zit erop voor Hovocubo na slechte tweede poulewedstrijd
Zakaria Amrani tekende tegen FC Liburn voor de 2-1 namens Hovocubo.
© Foto Kiruta Bahdan
Minsk

Er wacht Hovocubo zaterdag nog een duel met het Franse Toulon Elite Futsal, maar meer dan de eer heeft het niet meer om voor te spelen in Minsk. Na twee duels zit het avontuur in de Champions League er alweer op voor de zaalvoetballers uit Hoorn.

Hovocubo doet zichzelf tekort met de rol die het vooralsnog vertolkt in Wit-Rusland. Natuurlijk, de landskampioen kwam met flinke personele problemen aan in Minsk. Er waren twee serieuze blessures, drie pijntjes én twee schorsingen. En dat het met de wel heel smalle selectie die hierdoor overbleef uitgerekend begon tegen FC Stalitsa was een tegenvaller. De thuisclub reikte twee jaar geleden nog tot de laatste zestien van Europa en was vooraf de grote favoriet in poule 7. Dat het, in tegenstelling tot Hovocubo, op basis van de Uefa-ranking direct was toegelaten tot het hoofdtoernooi zegt genoeg.

Ondanks alle goede wil én het vertrouwen om toch een goed resultaat neer te zetten, was dan ook duidelijk dat een zege in de openingsdans een stunt van jewelste zou zijn. Die stunt bleef uit. Er werd verloren. Dat er een monsterscore (1-9) op het scorebord verscheen was echter overbodig. Na een goede start ging er aan te veel Wit-Russische treffers immers een Nederlandse assist vooraf.

Champions League zit erop voor Hovocubo na slechte tweede poulewedstrijd

Die poetspartij maakte de kans op een vervolg in Europa al klein, maar niet onmogelijk. Wel was er donderdag, later op de avond, de hulp van Toulon, dat opende met een gelijkspel tegen FC Liburn, voor nodig in hun duel met FC Stalitsa. Voordat die teams elkaar troffen moest er door Hovocubo zelf dan wel worden uitgehaald tegen FC Liburn. En daar liep het al spaak, want tegen de kampioen van Kosovo werd er maar één puntje gepakt. Met die oogst was de rol van Hovocubo al uitgespeeld nog voordat de thuisclub afrekende met de Franse kampioen (3-1) en zo de poule na twee speelronden al besliste.

Was de 1-9 van woensdag overbodig, de 3-3 van donderdagavond was dat, gezien de kwaliteit van FC Liburn, helemaal. Voor rust was er af en toe een counter van de matige Kosovaren, maar het spel speelde zich vooral ver van het doel van Dave Stet af.

Dat het halverwege 1-1 stond kwam door één succesvolle uitbraak van FC Liburn, maar vooral doordat Hovocubo, dat Appie Attahiri en Amir Molkarai van hun schorsing zag terugkeren, verzuimde de kansen af te ronden.

Het uitblijven van meer doelpunten zat ’m in een stukje geluk en goede reddingen van keeper Alfred Prenqi, maar ook in de beleving bij Hovocubo. Het ontbrak aan de échte wil om FC Liburn op grote achterstand te zetten. ,,Ik ben woest geworden in de rust’’, zei trainer Sander van Dijk na afloop. Ook hij zag het heilige vuur niet branden bij zijn team. ,,Ik heb gezegd dat ze hun stinkende best moesten doen. Dat ze moesten laten zien dat wij Hovocubo zijn; dat het allemaal tegen kan zitten, maar dat wij er toch voor gaan. Die trots, die heb ik gemist.’’

Na rust verscheen er via Zakaria Amrani en Lahcen Bouyouzan nog wel een 3-1 voorsprong op het scorebord, maar bij machte om deze over de streep te trekken was Hovocubo niet. Twee minuten voor tijd kogelde Ramadan Alaj de gelijkmaker achter Stet.

,,We zijn boos op onszelf’’, omschreef Amir Molkarai het gevoel in de kleedkamer. ,,We hadden weliswaar nog een minimale kans, maar dan hadden we wel ruim moeten winnen. En dat zat erin. We hebben voldoende kansen gehad. We scoren de laatste weken alleen moeilijk en dat was nu weer zo. Omdat wij niet uitliepen bleven zij erin geloven en vechten tot het einde. Gisteren hadden we met die schorsingen een excuus, vanavond niet. We hebben het toernooi weggegooid.’’

Van Dijk eist zaterdag een goede afsluiter van zijn spelers. ,,We zijn niet op schoolreisje, we spelen Champions League. Maar evengoed ga ik zondag naar huis met het idee dat er meer had ingezeten. Dan hadden we alleen wel compleet, fit én scherp moeten zijn.’’

Wint Hovocubo zaterdag van Toulon én pakt Liburn maximaal een punt van Stalitsa, dan eindigt de Hoornse ploeg op de tweede plaats.

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen