Actievoerend ziekenhuispersoneel Noordwest: kom met ons mee actievoeren

Een eerdere actie van ziekenhuispersoneel bij het Noordwest-ziekenhuis in Den Helder.
© Archieffoto Peter van Aalst
Den Helder

Het actievoerend personeel van de Noordwest Ziekenhuisgroep vraagt de hulp van het publiek bij de cao-actie komende dinsdag.

Dan wordt op alle vestigingen een zondagsdienst gedraaid. Actieleider Gerhard Sipsma (48) van locatie Den Helder: ,,We vragen iedereen die de zorg een warm hart toedraagt om dan langs te komen op onze locaties, om samen met ons, als samenleving te laten zien dat het hier gaat om de toekomst van goede zorg in onze regio.’’

Volgens de medewerkers staat de toekomst van hun beroepsgroep en daarmee de zorg op het spel. Er is nu al een tekort aan ziekenhuispersoneel en dus moeten de arbeidsvoorwaarden beter worden, vinden zij.

Het ziekenhuispersoneel voert actie voor lagere werkdruk en een beter salaris, maar de cao-onderhandelingen zijn vastgelopen. Dat zit hem onder meer in de looneis van vijf procent verhoging. De Vereniging van Ziekenhuizen biedt vier procent. Sipsma: ,,Maar over een langere periode. Als je de inflatie dan meerekent, kom je onder de drie procent uit.’’

Volgens Sipsma is de actiebereidheid groot, hij schat dat zo’n tachtig procent van de medewerkers meedoet. Bij zondagsdiensten wordt alleen het hoognodige gedaan. Poliklinieken blijven dicht en operaties worden alleen gedaan bij spoed.

Afbellen

Naast de ziekenhuizen in Alkmaar en Den Helder heeft Noordwest vestigingen in Limmen, Heerhugowaard, Schagen en Den Burg. Actieleider Sipsma, zelf logistiek medewerker in Den Helder, benadrukt dat dialyse, oncologie en kindergeneeskunde buiten de actie worden gehouden. Voor die patiëntgroepen zouden de gevolgen te ingrijpend zijn. Wie een ingreep heeft staan op 15 oktober, wordt voor het weekend afgebeld, beloven de actievoerders.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.