De huizenprijzen in de Noordkop schieten omhoog, Den Helder en Texel nu snelste stijger op Funda

© Archieffoto George Stoekenbroek
Den Helder

Het aanbod is gehalveerd en de prijzen schieten omhoog. Huizen in de regio Den Helder-Texel gaan nu voor maar liefst 17 procent meer van de hand dan een jaar eerder.

In Schagen en Hollands Kroon, waar de druk al langer hoger ligt, lopen de prijzen ook nog altijd verder op: 6,3 procent hoger dan vorig jaar. Dat blijkt uit het nieuwste rapport van makelaarsvereniging NVM. Onder druk van de overspannen huizenmarkt in de Randstad en regio Alkmaar zoeken huizenkopers het steeds noordelijker. Uit cijfers van huizensite Funda blijkt de de regio Den Helder-Texel ’de snelste stijger’ van het land. Met andere woorden: ook mensen die deze regio eerder niet overwogen, gaan er nu toch gericht kijken.

Een tussenwoning is in de huidige huizenmarkt bijna niet meer te krijgen. Makelaarsvereniging NVM spreekt op dit terrein al van een ’zeer overspannen markt’. De gemiddelde verkoopprijs van een woning in de marinestad is nu 191.000 euro. In Schagen-Hollands Kroon is de gemiddelde prijs intussen opgelopen tot 295.000 euro. Daar gaat inmiddels eenderde van de huizen van de hand boven de vraagprijs.

Volgens Era-makelaar Frits Hallensleben uit Schagen, die het woord voert namens zijn collega’s in de regio, is het einde aan deze gekte ook nog niet in zicht. „De schaarste neemt toe en de hypotheekrente blijft laag. Tel daarbij alle zorgen om stikstof, en je weet genoeg. De markt heeft nieuwbouw nodig.”

De NVM start zelf een campagne om doorstroming te bevorderen.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.