Ritmegevoel in Dijklander Ziekenhuis Hoorn voor betere cao [video]

Hoorn

Zelfs de oudere meneer achter z’n rollator danst even vrolijk mee. In de grote hal van het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn voert personeel namelijk vrolijk actie. Het is een stevige warming-up voor de looneis van 5 procent erbij.

De actiehoek is keurig afgezet met linten en de beveiliging van het ziekenhuis zorgt ervoor dat het publiek dat voor medische zorg naar binnen loopt, er ook langs kan. Bij de twee ingangen staan verpleegkundigen met lijsten voor handtekeningen van diezelfde bezoekers. ,,Ik heb nog niemand gehad die boos werd of weigerde”, klinkt het opgewekt.

Dat bepaalt ook meteen de toon van deze zondagdienst, die door het actiecomité in elkaar is gesleuteld. Namens de vakbonden worden actiesjaals uitgedeeld. Publiek kijkt verbaasd op wanneer plots de muziek uit de luidsprekers schalt en midden in de hal een grote groep verpleegkundigen - iedere afdeling met een eigen kleur - wordt opgezweept om vooral mee te dansen.

Spieren

Een sportinstructrice maant ze om de spieren warm te maken. De actiebereidheid mag dan groot zijn, her en der is het ritmegevoel een tikkie minder. Maar beneden in de hal staan ze niet alleen: ook vanaf de balustrades kijken en klappen collega’s mee. Soms komt er een patiënt in badjas, pantoffels en met verrijdbare infuusstandaard even kijken naar het kabaal. ,,Jij kan wel effe meedoen”, grapt een man tegen zijn jonge echtgenote.

Personeel van het Dijklander ziekenhuis komt in beweging voor een betere cao.
© Foto HMC/Martin Menger

Ook bezoekers halen maar hun mobieltjes om alles te filmen, als bewijs voor het thuisfront. Stuwende kracht achter het actiecomité is Roel Smit, een verpleegkundige die vanwege zijn lengte erg herkenbaar is. ,,Dit graat prima”, reageert hij blij. ,,De actiebereidheid is nu groot, dat geeft aan dat voor veel mensen in dit ziekenhuis de maat vol is.”

Jammer

In zijn korte toespraak aan de collega’s wijst hij ze er nog eens op dat ze welbeschouwd nog steeds geen cent erbij hebben gekregen, terwijl er een - in zijn ogen - erg mager aanbod ligt van de directies.

,,Als ziekenhuis willen wij natuurlijk zelf ook een betere cao zonder deze problemen”, reageert directiebestuurder Ymke Fokma verderop in de hal. ,,Ik snap dat er actie wordt gevoerd, dat ook. Maar tegelijkertijd het is het wel jammer dat het gevolgen heeft voor onze patiënten. Door deze zondagsdienst gaan er een stuk of vijftig operaties niet door. Maar iedereen mag zijn eigen stem hebben.”

Vakbondsman Fred Seifert (FNV) is een gelukkig man, wanneer hij de actievoerders even toespreekt. ,,Hou deze passie vast”, zegt hij. ,,Want deze strijd is nog niet voorbij.”

Meer nieuws uit West-Friesland