Premium

Forza Volendam: Een bootreisje, speciaal voor de ’jassen’ in het Kras Stadion

Forza Volendam: Een bootreisje, speciaal voor de ’jassen’ in het Kras Stadion

Tom van Pinxteren is fanatiek FC Volendam-fan én historicus. Hij studeerde zelfs af op het onderwerp FC Volendam, de club die dit seizoen hoopt weer een rol van betekenis te spelen in de eerste divisie. In deze rubriek doet hij om de week verslag vanuit ’de fanzone’.

Eerste divisie en eredivisie, dat zijn de twee oevers waartussen het schip De Heen En Weer vaart. Volgens Keje Molenaar gaat het nieuwe FC Volendam nog één keer gebruik maken van deze Heen En Weer - en dan kan hij in de fik. Volendam-supporters uit Marken en Monnickendam kunnen alvast oefenen voor het zover is, met een heen-en-weertje tussen Volendam en hun woonplaats.

Komende zondag speelt FC Volendam thuis tegen FC Den Bosch. In samenwerking met de Volendam-Marken Express is er een bootreis voor deze wedstrijd georganiseerd. De reis is bedoeld om Monnickendammers (’Troeters’) en Markers (’Beren’) naar het stadion te krijgen. Een bootreis speciaal voor ’de jassen’ (mensen van buiten Volendam) dus.

In het Kras Stadion zitten talloze Monnickendammers en Markers. Als ik kijk naar mijn vaste groepje, zitten er daar meestal al een stuk zes tussen. In mindere tijden wordt nog weleens beweerd dat er zonder ’jassen’ helemaal niemand meer op de tribunes van het Kras Stadion zou zitten... Lichtelijk overdreven natuurlijk, want de Volendammers hebben altijd wel de overhand. Toch valt deze gedachtegang wel te verklaren. De mensen uit Volendam zijn ontzettend kritisch op de club wanneer de prestaties tegenvallen. Het lijkt erop dat de ’jassen’ iets meer kunnen hebben, qua slechte resultaten. Wanneer de toeschouwersaantallen dalen, stijgt het percentage bezoekers van buiten Volendam.

Aanvaller Martijn Kaars is als Troeter ingezet om zijn stadsgenoten naar het stadion te krijgen. Bestuurslid en Beer Richard de Weijze is op zijn beurt ingezet om de bewoners van Marken over te halen. Slimme zet van de club, want je hebt kans dat de FC Volendam Express zondag goed gevuld is. Wanneer de bootreis gaat leven in bepaalde kringen, kunnen de aantallen stevig oplopen. Een goed excuus voor een borrel op zondagmiddag is immers nooit verkeerd. Dit geldt in Volendam, maar ook zéker in Monnickendam en op Marken.

Aanstaande zondag zal ik samen met mijn vaste ploeg ’jassen’ op de FC Volendam Express stappen. ’En als we op Marken opstappen, kunnen we langer borrelen’: de insteek van sommige supporters is weer duidelijk. Zo is de dag al snel geslaagd. Toch zou goed spel en een goed resultaat ook wel weer eens leuk zijn.

forzaaa.pdf

Meer nieuws uit FC Volendam

Meest gelezen