Premium

Veel boosheid over illegaal vangen paling: Met twintig man achter stroper aan

Veel boosheid over illegaal vangen paling: Met twintig man achter stroper aan
Een van de studenten die meehielp tijdens het posten vijf dagen lang.
© foto’s edwin van keulen

Vijf dagen lang postten meer dan twintig mensen van verschillende instanties om de beurt urenlang langs en op het koude water van de Loenderveense Plas. Allemaal om een beruchte, ook elders actieve stroper te pakken te krijgen. Dat lukte, na een voor de regio ongekende actie.

,,Beschermde dieren uit een natuurgebied wegvangen doe je niet”, verklaart bijzonder opsporingsambtenaar (boa) Edwin van Keulen de grote gezamenlijke inzet. Want boosheid was er meteen al, bij hem en andere toezichthouders en instanties, nadat een oplettende medewerker van Waternet zondag een week geleden over de Bloklaan en het Trekpad fietste en een vermoedelijke stroper over de Nieuwe Polderplas zag varen.

Beruchte man

,,Het is Natura2000 gebied, je mag er niet varen. Hij heeft mij en de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord meteen een mailtje gestuurd. Ik was vrij, maar ik kom meteen naar je toe, zei ik hem. Ik had het vermoeden dat het een beruchte man was”, aldus Van Keulen.

Veel boosheid over illegaal vangen paling: Met twintig man achter stroper aan
Boa Edwin van Keulen van het Plassenschap bij één van de visfuiken van de stroper die met 400 kilo paling in Loosdrecht. is opgepakt.
© Foto Caspar Huurdeman

Er werd meteen geschakeld, het plan werd opgevat om samen te gaan patrouilleren. Iets wat in deze regio nog niet eerder met zoveel instanties gebeurde. Waternet, Natuurmonumenten, Plassenschap, boswachters van de Heuvelrug, en de opleiding tot Handhaver Toezicht en Veiligheid uit Nieuwegein die studenten leverde, iedereen deed mee. Onder leiding van de Omgevingsdienst, die coördineerde. Het was wel soms bar herfstig. ,,Kloteweer was het die week, bijna alle dagen en avonden, maar iedereen was er en deed mee, vaak urenlang”, zegt bijzonder opsporingsambtenaar Edwin van Keulen. ,,Het was kil, regenachtig, flinke wind soms. Maar we wisten met zijn allen, die moet worden opgepakt. Paling die 6000 kilometer moet gaan zwemmen naar de paaigronden laat je met rust.”

Continu gepost

Er werd een rooster opgesteld. Ook de politie werd op de hoogte gebracht, zodat die stand-by kon staan. ,,We hebben daarop continu gepost, van zes uur ’s morgens tot elf uur ’s avonds. Stil zitten in de wind, donkere kleding aan.” Waar precies wacht gehouden werd en hoe, daarover wil de boa niet veel kwijt. ,,We hebben verschillende manieren van posten, met diverse voertuigen en middelen, waarbij je moet opletten dat je niet telkens dezelfde mensen en auto’s op bepaalde plekken zet. We zaten in elk geval op Fort Spion. Daar heb je een goed zicht op de afgesloten plas. En niemand dus die zeurde over het aantal uren. Want je merkte aan alles, dat iedereen erop gebrand was om die man op te pakken”, aldus Van Keulen.

Veel boosheid over illegaal vangen paling: Met twintig man achter stroper aan
Boa Peter met in beslag genomen spullen.
© foto Caspar Huurdeman

Illegaal vissen

Zelf had hij het sterke vermoeden dat het hier ging om een man die de afgelopen vier jaar al vaker illegaal paling ving in de plassen. ,,Dat baseer je op ervaring hè. Je ziet meteen dat het een beroepsvisser is. Het type professionele fuik, dat 600 euro per stuk kost, bepaalde soorten knopen en een manier van repareren. Sinds 1 september mag je drie maanden niet vissen, en sindsdien zit ik al extra op onder meer deze plas te loeren.”

Van Keulen was er zelf toevallig bij toen de man op heterdaad kon worden opgepakt. ,,Ik zat in een boot in het donker, halverwege het Trekpad, het was vrijdagavond al vrij laat. Geen lekker weer, we wilden eigenlijk al gaan, want de student met wie ik was, moest de volgende ochtend sporten. Ik hoor wat, zegt hij opeens. Ik zag ik een golf op het water, en daarna een boot. Wij erop af, meteen er tegenaan met onze boot. U gaat die kant op, wees ik hem. Hij moest ook handen omhoog, want hij had een groot mes bij zich. De politie hadden we inmiddels ingeseind, die stond al te wachten.”

Overdonderd

De verdachte bleek volgens de boa zeer overdonderd. ,,Ik beken alles, zei hij meteen al. Ja, hij had vier grote tonnen met paling bij zich, logisch wel. In totaal vierhonderd kilo dikke paling. Hij werkte aan alles mee hoor. Is in de boeien geslagen en voorgeleid voor de hulpofficier van justitie, die de rechtmatigheid van de aanhouding toetste. Daarna moest hij in Houten een etmaal in de cel blijven. Hij kon maar niet geloven dat hij was aangehouden.”

Economisch delict

Van Keulen zegt inmiddels al geruime tijd bezig te zijn met het opstellen van een proces-verbaal. ,,Dat wordt wel drie, vier dagen. Een hele klus, zeker nu. Want alles moet kloppen, anders gaat zijn advocaat bij de rechtszaak twijfel proberen te zaaien.” De straffen zijn niet mals, aldus de boa. ,,Het gaat ook om een economisch delict, waar maximaal zes jaar celstraf op staat en 83.000 euro boete.”

Veel boosheid over illegaal vangen paling: Met twintig man achter stroper aan
Grote messen

Drieduizend euro

Dat het iets economisch is, komt omdat de paling een bepaalde waarde vertegenwoordigt. ,,Die doet alleen al ’vuil’ zeven euro de kilo. Dus ik denk dat hij daar wel zo’n kleine drieduizend euro heeft weggevangen.”

Het is overigens niet de enige keer dat er stropers actief zijn in het gebied van de Loosdrechtse Plassen, aldus Van Keulen. ,,Ik heb hier een container vol fuiken staan, met veertig, vijftig stuks. De oogst van slechts één jaar tijd, die ik binnenkort weer in één keer weg ga gooien. Een ouwe baas die een fuikje zet, weet misschien niet beter. Maar zo’n visser die met grote fuiken voor dikke winst gaat moeten we aanpakken. Al frustreert het dat die man waarschijnlijk via de Kamer voor de Binnenvisserij gewoon door mag gaan.”

Hans van Keken

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen