Zaanstad wil meedoen aan Sail 2020

Zaandam

Zaanstad wil deel uit gaan maken van Sail 2020, het grote vijfdaagse scheepvaartevenement dat volgend jaar in augustus plaatsvindt. Meestal speelt Sail zich af in Amsterdam, maar mogelijk komt er nu ook een deel op Zaans grondgebied.

Sail 2020 kent zes evenemententerreinen, zogenoemde oceanen, die allemaal een eigen kleur hebben. Zaanstad mikt op een eigen 'oceaan' vanaf het centrum van Zaandam tot en met het Noordzeekanaal. Daar zouden minstens twee tall ships en varend erfgoed kunnen liggen. Het programma bevat dan verder Zaanse elementen, zoals verwijzingen naar de florerende scheepsbouw in de zeventiende eeuw. Zo leerde de Russische tsaar Peter de Grote er het vak van scheepsbouwer.

De gemeenteraad kan het benodigde geld beschikbaar stellen bij het vaststellen van de begroting. Zaanstad denkt twee ton nodig te hebben voor de programmering en nog eens 100.000 euro voor veiligheidsmaatregelen. De gemeente rekent op een opbrengst van rond de 1 miljoen euro, uit onder meer extra hotelovernachtingen en horecabestedingen.

Sail is eens in de vijf jaar. Tijdens de tiende editie volgend jaar komen zo'n zeshonderd schepen vanuit de hele wereld naar de hoofdstad.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen