Opnieuw Kamervragen over pedagogisch klimaat en prestatiedruk in het turnen

Marco Knippen
Den Haag

Tweede-Kamerlid Lisa Westerveld (GroenLinks) heeft minister Bruins van Medische Zorg en Sport schriftelijke vragen gesteld over de prestatiedruk in het turnen.

Aanleiding is de deze week op televisie uitgezonden documentaire Turn!, waarin een onthutsend beeld wordt geschetst van een pedagogisch onverantwoord trainingsregime voor jonge kinderen. Filmmaker Esther Pardijs belicht niet alleen de negatieve impact op haar 9-jarige zoon Roman en diens clubgenootjes, maar er wordt ook ingezoomd op de worsteling, dilemma’s en het verwachtingspatroon van ouders.

Zo hoor je het kraken als de trainer bij het strekken tien tellen doorduwt, een geluid dat zich vermengt met zacht gehuil en het tot tien tellen. Ontkom je niet aan de denigrerende opmerkingen als een oefening niet naar wens wordt uitgevoerd. Krijg je de woede mee van de trainer als een training dreigt te worden afgezegd voor een kinderfeestje. Zie je de meningsverschillen van ouders. En maak je kennis met een vader die in zijn ambities doorschiet.

De beelden in de documentaire roepen associaties op met het grensoverschrijdend gedrag binnen SV Pax Haarlemmermeer, waarover deze krant eind mei publiceerde en dat ook werd geconstateerd in een - niet openbaar gemaakt - rapport van het Instituut Sportrechtspraak (ISR). Onheuse bejegening, straffen en vergelding, het negeren van blessures en het niet naleven van medische protocollen zou er structureel van aard zijn (geweest), bleek uit getuigenissen. Die publicatie leidde destijds eveneens tot Kamervragen van Westerveld, mede omdat er geen disciplinaire maatregelen tegen de betrokken coaches waren getroffen.

Het Kamerlid vraagt ditmaal aan de minister waarom het tot nu toe niet is gelukt om de pedagogische visie van de Nederlandse gymnastiekunie (KNGU) te effectueren. Ook informeert ze wanneer het landelijk toetsingskader voor een positief (top)sportklimaat aangescherpt zal zijn en wil ze weten of er, sinds de vorige Kamervragen, stappen zijn ondernomen om de veiligheid in de (top)sport voor kinderen te bevorderen. Bovendien wordt gevraagd wat de KNGU, sportkoepel NOC NSF en het kabinet eraan doen om ’onwenselijk grote druk op kinderen te voorkomen’ en bij wie welke verantwoordelijkheid berust.

Lees ook: Opinie: Slager keur je eigen vlees niet

Sportdocumentaire Turn! veroorzaakt ophef en roept herinneringen op aan eerdere publicaties

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen