Ontdek de verborgen schatten onder de grond

Aan de slag met opgravingen.
© Foto Erfgoed Leiden e.o.

Tijdens de Nationale Archeologiedagen 2019, die komend weekend worden gehouden, is er van alles te doen in de regio. Een greep uit het programma.

De onderzoekstent van ’Romeinse vicus aan de Rijn’ strijkt bijvoorbeeld neer in Park Matilo in Leiden. Tussen de huidige wijken Roomburg en Meerburg stond bijna tweeduizend jaar geleden een Romeins castellum (fort), op de T-splitsing van de Rijn en het Kanaal van Corbulo, precies op de plek waar nu Park Matilo is.

Rond het fort lag een kampdorp, een vicus. Hier woonden en werkten handelaren, ambachtslieden, winkeliers en familie van de soldaten.

Alles in de vicus stond in dienst van de soldaten in het fort. In de jaren ’60 werden bij opgravingen de eerste resten van de vicus gevonden. Er kwam daarna nog veel meer tevoorschijn. Veel onderzoek is nog niet uitgewerkt.

Je kunt meehelpen met het onderzoek naar de vicus. Wil je Romeins aardewerk en dakpannen in je handen hebben en mee onderzoeken? Of dierenbotten wegen en sorteren? Het kan in de archeologietent. Er is een speurtocht en er zijn rondleidingen.

Zaterdagmiddag opent bovendien de Leidse faculteit Archeologie de deuren voor iedereen. Samen met de universiteit organiseert Erfgoed Leiden en Omstreken deze middag, waarbij je kennis maakt met moderne onderzoekstechnieken en aan de slag kunt gaan met archeologisch materiaal.

In het Leiderdorps Museum is tijdens de Archeologiedagen de tentoonstelling ’Nieuw Licht op Leithon, Leiderdorp in de vroege middeleeuwen’ te zien.

De tentoonstelling laat aan de hand van in 2013 opgegraven voorwerpen zien hoe de ’oer-Leiderdorpers’ in de Merovingische en Karolingische periode leefden in een nederzetting gelegen aan de Oude Rijn.

Op zondag 13 oktober zal de middeleeuwse folkgroep Anderfolk muziek uit de vroege middeleeuwen spelen.

In Sassenheim worden op 12 oktober films vertoond over de opgravingen bij de Meern. Het gaat hier om Romeinse platbodems. Verder zijn er oude opnamen te zien van het Engelse Time Team.

In Voorschoten zijn er verschillende kinderactiviteiten in Museum Voorschoten. Je kunt komen opgraven, vondsten determineren en meeknutselen aan het museumbord. Alle vondsten komen uit Voorschoten en omgeving. Iedereen gaat naar huis met een mooi archeologendiploma.

In Alphen aan den Rijn kun je helpen bij de restauratie van de Romeinse Zwammerdamschepen en een kijkje nemen bij de tentoonstelling over de archeologische vondsten die zijn gedaan bij de opgravingen in de Hooftstraat. Dat was een bijzonder project, want bijna nooit kunnen archeologen onderzoek doen op dergelijke grote oppervlakten.

De opgravingen bieden inzicht in het leven langs de Oude Rijn van de 15e eeuw tot nu. Hoe leefden de mensen, hadden ze huisdieren en hoe zijn de woningen gebouwd? Al deze en meer vragen worden beantwoord in de tentoonstelling.

Laura Heerlien

Meer nieuws uit Cultuur

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.