Koerdische demonstratie op Schiphol tegen luchtaanvallen Turkije

© BULENT KILIC / AFP
Schiphol

Koerden hebben donderdagavond op Schiphol betoogd tegen de Turkse inval in het noorden van Syrïe. Een woordvoerder van de Koerdische organisatie Democratisch Platform Nederland zei dat er enkele honderden mensen meededen aan het protest en dat er geen incidenten waren.

"We stonden eerst in een hal op Schiphol, maar op verzoek van de politie zijn we buiten gaan staan, zodat we geen reizigers in de weg liepen" aldus de woordvoerder.

Hij zei dat de betogers met hun actie probeerden duidelijk te maken dat er zo snel mogelijk een eind moet komen aan de aanvallen van de Turken in het noorden van Syrië. "Het is allereerst van groot belang dat het luchtruim boven het noorden van Syrië wordt gesloten, zodat de Turken er geen luchtacties meer kunnen uitvoeren", aldus de zegsman. "We hopen dat Nederland zich daar internationaal sterk voor maakt."

Eerder donderdagavond was er een betoging van Koerden in Arnhem. Zaterdagmiddag willen Koerden gaan demonstreren op het Malieveld in Den Haag.

In Duitsland werd donderdag in meerdere steden gedemonstreerd tegen de Turkse militaire operatie in Syrië. Het Duitse persbureau DPA meldde dat in Münster ongeveer duizend mensen de straat opgingen, in Duisburg ongeveer vijfhonderd en in Keulen enkele honderden.

Meer nieuws uit Haarlem