Premium

Beste haring uit Noord-Holland in Alkmaar

Beste haring uit Noord-Holland in Alkmaar
Alkmaar

De lekkerste zoute haring van Noord-Holland is te vinden bij vishandel Arenthals in Alkmaar. Arenthals is provinciewinnaar bij de Nationale Haringtest 2019.

Een landelijke winnaar is er niet bij de test, die sinds twee jaar wordt georganiseerd door de Nederlandse Vereniging van Visspecialisten (NVV) en de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel.

De Nationale Haringtest is in het gat gesprongen dat ontstond nadat dagblad AD stopte met het testen van haring, oliebollen en friet. Karel van den Heuvel van de NVV: ,,Er was veel kritiek op de haringtest van het AD. Het AD werkte met een vakjury. Aan de ene kant is dat goed, omdat zij natuurlijk vakkennis hebben, maar aan de andere kant waren ze niet helemaal onafhankelijk. Wij hebben een heel andere opzet: onze test is een zuivere consumententest. We sabelen ook niemand neer zoals bij het AD gebeurde. Onze test is wel een kwaliteitsindicator: als mensen een knappe haring willen eten, kunnen ze zeker bij de provinciewinnaars terecht.’’

Vijftig vishandelaren kwamen bij de eerste (online) ronde van de test bovendrijven. Mobiel Centre is vervolgens naar die winkels gegaan om smaaktesten af te nemen onder klanten en toevallige passanten.

Meer nieuws uit Alkmaar