Premium

Over de Tong: Vrolijk aangeschoten bij Pompet in Amsterdam-Noord

Over de Tong: Vrolijk aangeschoten bij Pompet in Amsterdam-Noord
Chef-kok Bart van Boekel.
© Foto Ella Tilgenkamp

Onder het motto ’proeven doe je met al je zintuigen’ bezoekt Anna een restaurant. In Over de Tong vertelt zij over haar ervaringen. Vandaag: Pompet in Amsterdam-Noord.

Hier zit het terras op een zomerse dag bommetje vol. Dat kan niet anders, maar ook wanneer de buien niet lijken te willen stoppen is het de moeite waard het herfstweer te trotseren voor een bezoek aan Pompet.

De betekenisloze naam Pompet klinkt vrolijk en de gerechten die chef Bart van Boekel zijn gasten voorschotelt, maken vrolijk.

Eerst even terug naar de plek van Pompet, want dat ligt verscholen in het park maar ligt ook op steenworpafstand van metrohalte Noorderpark. Een ideale stek, want met de Noord/Zuidlijn zit je zo vanaf het drukke stadscentrum in het hippe Noord dat ’nog niet’ overspoeld wordt door toeristen.

Vraiment française

In deze voormalige Noorderparkkamer - dat de culturele huiskamer van Noord was - eet je Frans georiënteerde gerechten.

Het liefst in goed gezelschap, want Pompet voelt meteen bij binnenkomst als een plek waar je graag met elkaar afspreekt om te tafelen en om lange gesprekken te voeren.

Misschien ook om samen een beetje aangeschoten - ’pompette’ - te raken.

Maar eten kun je er serieus. Begin eens met de salade Pompet. Op een bed van knisperend verse salade komen escargots met een bite, gegaard in knoflook. Luchtige croutons kraken tussen de kaken en wat biet geeft deze salade - met een vinaigrette ’vraiment française’ - een licht herfstig karakter.

Over de Tong: Vrolijk aangeschoten bij Pompet in Amsterdam-Noord

Chef Van Boekel maakt er geen ingewikkelde toestanden op het bord van, maar doet het wel even anders en eigen.

Maison Febo

Dat laat hij zien met zijn kaassoufflé ’Le Febeau’. Deze wordt geheel ontdaan van zijn snackbarimago. De soufflé heeft niet alleen een goede korst met een fijne kruim en is daarbij rijk met gevuld met een kaas van goede smedigheid, maar gaat samen met een sauce Hollandaise en een gepocheerd eitje. Dat ei is nog heerlijk zacht van structuur en dat brengt bij het opensnijden wat vrolijkheid op het bord. De boterzachte saus heeft een goede textuur en is hoog op smaak. Hier kan Maison Febo niet aan tippen.

Filmend

Voor de pièce valt de keuze op een echte Franse klassieker: steak béarnaise. De sappige en stevige bavette is puur van smaak en heeft daardoor niet veel nodig.

De saus wordt gelukkig dan ook apart geserveerd en het vlees rust enkel op een bedje van spinazie met daarin subtiele tonen van knoflook. De béarnaise geeft een zacht filmend mondgevoel en het kleine zuurtje houdt de smaakzintuigen scherp.

Uiteraard worden er frieten bij geserveerd; van die dunne Franse frietjes met mayonaise waarin wat citroen te proeven is. De salade met augurk en croutons is wederom voorzien van die klassieke Franse vinaigrette.

Pompet kent geen uitgebreide kaart en dat houdt het wel zo overzichtelijk. Zo is er voor het dessert keuze uit riz au lait ofwel

rijstebrij, kaas - in dit geval van de ’beroemde’ Amsterdamse fromagerie Kef die afgelopen voorjaar een derde vestiging in Noord opende -, café completo en taart van de dag. De tarte du jour staat op het bord en komt op het bord.

Een citroentaartje dat iets meer friszuur zou mogen hebben dan zoet. De rinse smaak wordt ingebracht door de bessensaus en bramen zorgen voor het zoete sap. Een bol ijs van vanille brengt wat frisheid in het gerecht waarmee de maaltijd wordt besloten.

Brandnetels

Chef Van Boekel weet de weg in de Franse keuken en wij weten nu de weg naar Pompet.

Ik moet ook zeker een keer terug, want achteraf staat er nog een vraagteken open. Hoe zit dat met oma die we niet in de brandnetels mogen duwen?

Ja, het staat er echt....onderaan de kaart: Il ne faut pas pousser mémé dans les orties. Hoe dan ook, je wordt er best pompet van.

Menu

Voorgerecht

Salade Pompet - escargots in knoflookboter, kropsla, mosterd vinaigrette (9 euro)

Tussengerecht

Le Febeau - huisgemaakte

kaassoufflé, gepocheerd ei,

Hollandaise (9 euro)

Hoofdgerecht

Steak béarnaise - bavette, wilde spinazie, sauce béarnaise

(19 euro)

Dessert

Taart van de dag - citroentaart

(7 euro)

Beoordeling

8

Over de tong

Restaurant Pompet,

Floraparkweg 1,

Amsterdam-Noord,

tel. 020-3318309.

www.pompet.nl

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.