Hoornse fracties stellen vragen over problematiek: ’Actievere rol gemeente bij verkeersregelaars’

Verkeersregelaars in actie.
© Foto Marcel Rob
Hoorn

Gemeenten zouden een actievere rol moeten spelen bij het probleem waar verkeersregelaars in West-Friesland, maar ook daarbuiten, mee worstelen.

Dat stellen de Hoornse raadsfracties van CDA, Christen Unie en Sociaal Hoorn. Zij willen van het Hoornse college weten of er inzicht is in hoeveel verkeersregelaars moeten worden ingezet bij hoeveel evenementen. West-Friese verkeersregelaars luiden de noodklok. De huidige internetexamens en de jaarlijkse verplichting om die te halen, maken dat veel verkeersregelaars dreigen af te haken. Zij zijn echter essentieel onderdeel van veel evenementen, die daardoor nog lastiger te organiseren zijn.

Dat beseffen ook de drie fracties, die willen weten of de gemeente dit probleem onderkent. Zij vrezen dat de levendigheid in de regio onder druk komt te staan als de animo om evenementen te organiseren steeds meer afneemt. De politici beseffen dat gemeenten hier niet rechtstreeks voor verantwoordelijk zijn, maar roepen hen niettemin op te onderzoeken of zij daar een rol in kunnen spelen. Bijvoorbeeld door het ondersteunen bij het behalen en behouden van het benodigde certificaat via Vrijwilligerspunt, Stichting Netwerk of een andere organisatie. Een andere optie is subsidie voor het inhuren van verkeersregelaars. Veel verenigingen en organisaties kunnen die kosten zelf niet opbrengen.

De fracties vragen het college ook om samen met andere gemeenten in West-Friesland het probleem van de verkeersregelaars aan te kaarten bij instanties die hier oplossingen voor zouden moeten aandragen.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen