Eeuwenoude Westerdijk verzwakt door vele regenbuien

© DNP
© DNP
1/2
Hoorn

De eeuwenoude Westerdijk in Hoorn heeft stevig te verduren gehad door de vele neerslag. Om die reden is het Hoogdheemraadschap Hollands Noorderkwartier donderdagavond begonnen om de dijk te verstevigen. Daarbij werden 100 grote zakken zand gebruikt.

De afgelopen dagen heeft het heel veel geregend. Langs de lijn Alkmaar-Heerhugowaard-Hoorn viel tot 60mm in een etmaal. Dat is meer dan de helft van het maandgemiddelde in oktober. Aan de Westerdijk in Hoorn is de neerslag van de afgelopen weken niet schadeloos voorbij gegaan.

De combinatie van eerdere langdurige droogte en vervolgens veel neerslag lijkt te veel te zijn voor de dijk. Via een scheur in het wegdek kon de afgelopen week regenwater over een lengte van 60 meter de dijk binnendringen, waardoor de weg aan de landzijde van de dijk is gaan verzakken. Met meetinstrumenten volgen deskundigen de scheurvorming, ook wordt de natheid van de dijk gemeten en mogelijke vervorming van de dijk. De dijk is stabiel. Dijkspecialisten werken aan een plan om wegdek en onderliggend dijkdeel te repareren.

Het regende de afgelopen weken al bovengemiddeld. Daar kwam gisteren in korte tijd nog een klap water bij. In stadskernen en woonwijken leidde dit soms tot overlast. De riolen daar konden de hevige neerslag niet voldoende verwerken.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen