In 60 seconden: Mini’s

In 60 seconden: Mini’s
© Foto ANP

Ik heb wuppies gespaard. En smurfjes. Van die hebbedingen waar je niets aan hebt, maar die het zo leuk doen in de vensterbank.

In onze huiskamer kregen ze vroeger een plekje in een letterbak. Zo’n bak met grote en kleine vakken dat aan de wand hing.

Ik gebruikte ’m voor mijn prullaria. Zo kreeg ik elke week een chocolade-ei. Als we boodschappen deden op zaterdag, mocht ik bij de kassa een Kinder Surprise kopen. In mijn herinnering heette het toen anders, maar het concept is hetzelfde. In het ei zat een geel plastic doosje, met daarin een cadeautje. Dat kon iets zijn wat je in elkaar kon knutselen. Nou ja, knutselen... vier keer klikken en het was klaar. Of het was een speeltje. Zoals een standbeeldje van Napoleon. Ja, volwassenen wisten wat kinderen leuk vonden veertig jaar geleden.

Een van de leukste spaaracties ooit was Piepklein. Moet in 1979 of 1980 zijn geweest. Elke week ontving je bij de boodschappen vier informatieve ieniemienie boekjes. Allemaal over verschillende onderwerpen, van dinosauriërs tot stenen. Een complete verzameling mét map wordt nu op internet tweedehands aangeboden voor vijftien euro.

Op Facebook is nu een stevige ruilhandel van andere weggevertjes gaande; de mini-boodschappen die een supermarkt weggeeft aan haar klanten. Ik als zure volwassene vraag me af of de winkel als afsluitende actie een mini-kliko met oranje deksel aanbiedt. Kan je daar al dat plastic in weggooien. Ik spreek uit ervaring. Mijn wuppies en smurfjes zijn weggegeven of beland in de vuilnisbak. Ik wou alleen dat ik Piepklein had bewaard. En dat was van papier.

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Meest gelezen