Premium

Geen weigeringsgronden bij verlenging vergunning Enkhuizer coffeeshop De Poort: ’Shop lijkt een helend effect op buurt te hebben’

Geen weigeringsgronden bij verlenging vergunning Enkhuizer coffeeshop De Poort: ’Shop lijkt een helend effect op buurt te hebben’
Coffeeshop De Poort in Enkhuizen.
© Foto Holland Media Combinatie/Cees Beemster
Enkhuizen

Niks lijkt het verlengen van de vergunning voor coffeeshop De Poort deze maand nog tegen te houden. Dinsdagavond deelde burgemeester Eduard van Zuijlen in het Enkhuizer stadhuis de aanwezige raadsleden mee dat er geen formele weigeringsgronden zijn. Ook vanuit de raad klonken amper wanklanken. Tegenstanders zullen over twee jaar met meer en betere argumenten moeten komen.

Gekeken naar de bewonersbijeenkomst op 5 september, lijkt het aantal tegenstanders ook op één hand te tellen. „Van de dertig adressen die een uitnodiging kregen, kwamen er van negen bewoners opdagen”, rekende Van Zuijlen eergisteravond zijn toehoorders voor. „Hiervan waren twee fel tegen, drie vonden het prima dat de coffeeshop er zat en de rest hield zich op de vlakte. De eigenaar van het garagebedrijf aan de overkant, die we later spraken, is zelfs blij met de coffeeshop omdat de portiers mensen wegsturen die overlast geven. Hij ondervindt juist last als de coffeeshop dicht is.” Meerdere raadsleden, waaronder Michèl de Jong van Enkhuizen Vooruit, vonden de opkomst veelzeggend. „Hoe groot zijn de problemen dan?”

De aanwezige teamchef van de politie West-Friesland, Yvette Baas, beaamde dat er de laatste jaren maar één melding is binnengekomen en die was gedaan door eigenaar Jorrit Scheijde vanwege een lastige klant. „De samenwerking met de beveiliging van de coffeeshop is erg goed. De bewakers spreken klanten aan op hun parkeergedrag en manen hen tot stilte.”

Niet bellen

„Is er bekend waarom mensen niet bellen”, vroeg Margreet Keesman (SP) aan de burgemeester. Tijdens de bewonersbijeenkomst meldde iemand vaker gebeld te hebben. Van Zuijlen: „Het bleek dat deze persoon het nummer van de voormalige politiepost in Stede Broec belde. Deze is al 2,5 jaar gesloten.”

Dat er rond de coffeeshop ook straathandel gefilmd is door bewoners, valt lastig vast te stellen. Van Zuylen: „Het kunnen ook minderjarigen zijn die meerderjarigen geld geven om iets te halen. Een onprettig bijverschijnsel’’, volgens Scheijde, die eraan toevoegde dat het beter is dan dat ze er via een straatdealer aan komen. Het grootste deel van de (gegronde) klachten lijkt gerelateerd te zijn aan parkeeroverlast. Een probleem op veel plekken in de binnenstad en waarbij hier niet alleen de coffeeshop, maar ook de naburige dönerzaak en sportschool debet aan zijn.

In samenspraak met de raadsleden blijft wel de vergunningstermijn van twee jaar gehandhaafd en niet de vijf waarom de coffeeshophouder vroeg. „Als hij niet elke twee jaar dezelfde klachten had willen horen had hij maar groenteboer moeten worden’’, besloot Van Zuijlen zijn inventarisatieronde.

De Poort zal dus nog minstens twee jaar met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid op zijn huidige plek te vinden zijn. Of zoals PvdA-raadslid Jacco Sandstra droog concludeerde: „De coffeeshop lijkt een helend effect op de buurt te hebben. Er is dus geen echt probleem.”

Meer nieuws uit West-Friesland