Premium

Veel magnetrons in huis? Dat is dus verdacht

1/2
Den Helder

Veel magnetrons in huis? Dat is dus verdacht, zo vertelt Jon Warmerdam deze woensdagmiddag in het speciaal voor de Week van de Veiligheid ingerichte ’drugslab’ aan de Koningstraat.

In de bibliotheek van het voormalige pand van De Buuren van Pieck, inclusief kroonluchter, gaat het dezer dagen vooral over drugs. In de hoek staat een tent waar zogenaamd wiet wordt gekweekt. Met planten, veel licht en aluminiumfolie. Ernaast zijn grote flessen ’knalgas’ te vinden die worden gebruikt voor de productie van mdma.

Elders laat Warmerdam, directeur van drugsexpertisecentrum Bureau Drugszaken, zien hoe cocaïne wordt gewassen. En de magnetrons? Die zijn om cocaïne te drogen. ,,Als je in een huis komt met veel magnetrons, dan moet je meteen op je hoede zijn’’, vertelt Warmerdam aan zijn toehoorders.

Thuiskweek

Zijn publiek bestaat uit toevallige passanten, wijkagenten, handhavers en jeugd ’vanuit de praktijk’. Zoals Ruben Pouw (18) en Dave Meerhof (19) die Warmerdam het hemd van het lijf vragen. Over het verschil tussen de werkzame stoffen THC en CBD of over de wettelijk toegestane hoeveelheid planten die je thuis mag kweken. ,,We roken wel eens wat’’, lacht Pouw. ,,Zelf kweken? Je weet nooit hoe het loopt later. Wat we hebben geleerd? Ik wist niet dat THC boven de vijftien procent wordt gezien als harddrug. En dat je bij thuiskweek van drie planten niet wordt vervolgd, maar dat de apparatuur wel in beslag wordt genomen.’’

Tijdens de Week van de Veiligheid wordt getracht de realiteit zoveel mogelijk na te bootsen. Echte drugs is er vanzelfsprekend niet te vinden in dit deel van de Koningstraat. Ondertussen wijzen experts op de gevaren van drugsproductie, maar ook van gameverslaving, lachgas, sexting of uitbuiting. Warmerdam vertelt uit eigen ervaring over vonkende magnetrons, te dunne bedrading bij het aftappen van elektriciteit of Gardena-aansluitingen om giftige flessen aan elkaar te koppelen.

Iets verderop is er in de ’brandhoek’ aandacht voor het gevaar van kortsluiting van televisie of oplaadkabels. Een verschroeide bureaustoel en een zwartgeblakerde televisie dienen als afschrikmiddel. Bezoeker Jaap Brian uit Den Helder luistert aandachtig. ,,Een goede opfrisser. Over het uitzetten van stekkerdozen en de televisie.’’

Aan de overkant van de straat is het oude pand van restaurant Spijz ingericht als domein voor uitbuiting/mensenhandel en gamen. Er is een piepklein kamertje gemaakt, naar Helders praktijkvoorbeeld, waarin ontlasting in de emmer moet bij gebrek aan een wc. Een kamer waarvoor grif huur moet worden betaald. Uitbuiting dus.

En is er een gamekamer, waarin beroepsgamer Koen Schobbers rondloopt. Schobbers heeft eerder die dag enkele scholen bezocht en was ’s middags aanwezig in een van de twee pop-uphuizen in de Helderse binnenstad. ,,De meest gestelde vraag? Waar je op moet letten om iemand wel of niet toe te voegen op sociale media? Ik heb veel verteld over de game-industrie.’’

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen