Premium

Kinderen De Regenboog ruimen na feestdag troep van volwassenen op

Kinderen De Regenboog ruimen na feestdag troep van volwassenen op
De kinderen vullen de afvalzakken op de Platte Stenenbrug.
© jjfoto.nl / Jan Jong
Alkmaar

Stoere kids van basisschool De Regenboog zijn niet bang voor een buitje, zelfs niet voor een hoosbui. De dag na Alkmaars Ontzet woensdag spoelen ze bijna weg tijdens een opruimactie in de binnenstad. In de stromende regen verzamelen ze zakken vol afval, achtergelaten door de feestvierende volwassenen.

Behalve de kinderen peddelen ook een aantal vrijwilligers met een sup-board door de grachten om afval te verzamelen. De opruimactie is een initiatief van Nanda van den Ham van supschool El Kombi. Na elk groot evenement in de stad gaat ze met een stel vrijwilligers opruimen.

,,Het wordt tijd dat Alkmaar bij evenementen overgaat op herbruikbare glazen’’, zegt Nanda. ,,In Leiden doen ze het al, bij Leids Ontzet. Dus hier moet het ook kunnen. Want elk wegwerpglas dat in het water terecht komt, draagt weer bij aan de plastic soep. Ik heb wel goede hoop dat het gaat veranderen. Na Koningsdag kwam wethouder Marcel van Zon bij onze actie kijken. Hij vond het geweldig dat we dat deden en hij wil ook dat Alkmaar overgaat op herbruikbare glazen bij evenementen. Maar je kunt die overstap niet van vandaag op morgen maken, dat vergt overleg en aanpassingen met de horeca, leveranciers enzovoorts. Maar ik hoop dat dit de laatste 8 oktober met wegwerpglazen was. Als je ziet wat wij allemaal hebben weggehaald, het is niet normaal. Die rommel had er om 12 uur ’s middags niet meer mogen liggen.’’

De schoonmakers treffen het slecht. Net als de actie start begint het keihard te regenen. Een paar kinderen hebben wetsuits aan. Ze zouden mee gaan suppen. ,,Maar dat mag niet want het onweert. Het is onverantwoord’’, zegt de 10-jarige Sam. Zijn groepje is nu net als alle kinderen gewoon in de stad bezig. Onder het afdakje van de Waag, waar ze even staan te schuilen laten ze de ’vangst’ zien. Bierglazen, een standaard van een fiets, lege sigarettenpakjes en lege snoepdozen.

Het Waagplein is al opgeruimd, maar op de Platte Stenen Brug is werk aan de winkel. Overal liggen wegwerpglazen. De schoonmakers schuilen soms even maar iedereen blijft tot het eind. ,,Fantastisch’’, zegt Nanda. ,,We zijn nat en koud, maar iedereen is gebleven. Het geeft toch weer een voldaan gevoel. Ik wil dit nog een keer doen met de kinderen, maar dan met beter weer. Dat hebben ze dik verdiend.’’

Meer nieuws uit Alkmaar