Premium

Zangeres Esther van Es deelt verzameling jaren 80-herinneringen in Burgerbrug

Zangeres Esther van Es deelt verzameling jaren 80-herinneringen in Burgerbrug
Esther van Es.
© Foto-Jan-Willem Bullee

Vrouwen met getoupeerd haar, kanten handschoentjes zonder vingers, mannen op hakken in strakke broeken, en vooral veel make-up. Wie de tachtiger jaren als puber heeft meegemaakt ziet in deze opsomming misschien Madonna, Kim Wilde of Prince. Esther van Es (1974) is zangeres en zangcoach en zingt en vertelt over deze periode uit haar jeugd in haar ’80’s Trip down Memory Lane’.

Ze is geen cabaretière. Ze heeft een theatrale muziekshow gemaakt. „Misschien met een cabaretesk ondertoontje”, zegt ze zelf. „Vroeger hield ik er niet van om tijdens mijn optredens te praten. Dat ging bij dit programma vanzelf. Ik ben om deze show te maken de zolder opgedoken. Daar vond ik oude opnames terug. Bijvoorbeeld van oude radioprogramma’s die ik opnam, of stemopnames waarop ik als klein meisje aan het zingen ben. Ik vond mijn oude platen terug waar nog liefdesbrieven inzaten. Zo had ik in no time een doos vol herinneringen. De teksten, de verhalen bij de liedjes, kwamen vanzelf en er is niks van verzonnen.”

Van Es heeft geen last gehad van heftige emoties. „Het zijn leuke emoties. Je bewaart ook meestal de leuke dingen, toch? We creëren onze eigen werkelijkheid. De mooie foto’s, de lieve kaartjes, de grappige dingen”, aldus Van Es. „De 80ties is echt mijn tijd en muziek uit je jeugd is de muziek die het beste blijft hangen.

Inprentingsperiode

Dat laatste legt Van Es uit aan de hand van een verhaal van Midas Dekkers. Hij beschrijft ’inprentingsperiodes’, leerprocessen. Kleutertijd, pubertijd, jong adolescent. Die periodes zijn belangrijk omdat er veel gebeurtenissen direct binnenkomen. Vooral de kleutertijd is een belangrijke inprentingsperiode. „Kijk naar demente mensen, die zingen de liedjes uit hun jeugd met gemak mee”, aldus Van Es. „Vorig jaar deed ik een ’ja zuster, nee zuster’ project voor demente ouderen van zeventig en tachtig jaar. Ja, dat moet je mij natuurlijk niet gaan laten horen als ik zo oud ben. Haha, ik wil Prince.”

„Op dertienjarige leeftijd hield ik van Wham. Ik knipte alle plaatjes uit. Dat was de jonge pubertijd. Later toen ik een jaar of 16 was kwam daar ook hardrock bij en Guns N’ Roses. In duistere tijden, de ’emo’ periode was het The Cure.”

„Het optreden wordt dus een verzameling herinneringen van de leukste dingen uit mijn jeugd. Er zijn ook momenten van publieksparticipatie. Daar hield ik vroeger ook niet van, maar met dit programma gaat ook dat vanzelf. Met andere woorden; ik gooi het open en mensen mogen uit volle borst meezingen.”

Ed Sheeran

Van Es kan de muziek van nu ook waarderen. „Maar ik heb meer met de muziek van vroeger.” „Dat komt ook omdat ik nu ouder ben, denk ik. De 80ties zitten er nou eenmaal ingeprent. In mijn jeugd deden die teksten mij echt iets. De jeugd van nu heeft weer veel met de teksten van bijvoorbeeld Ed Sheeran en wordt er misschien wel een krater geslagen in hun emotionele wereld.”

Charlotte de Koomen

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Meest gelezen