Premium

Aanpassen Circuit Zandvoort voor komst Formule 1 krijgt zegen provincie, wel weer kort geding uit milieuhoek op komst

Aanpassen Circuit Zandvoort voor komst Formule 1 krijgt zegen provincie, wel weer kort geding uit milieuhoek op komst
Omdat de vergunning zo goed als rond is, mag er al gewerkt worden op het circuit.
© United Photos/Rob van Wieringen
Zandvoort

De provincie Noord-Holland verstrekt ’op korte termijn’ de benodigde vergunning voor het Formule1-klaar maken van Circuit Zandvoort. Dat meldt een woordvoerster desgevraagd.

Dat houdt ook in dat de provincie de graafwerkzaamheden die al enkele dagen aan de gang zijn op het circuit niet stil laat leggen.

Graafmachines

Dat er graafmachines in actie zijn op het circuit, is tegen het zere been van voorzitter Karel van Broekhoven van platform Rust bij de Kust. Hij werkt aan een handhavingsverzoek om het werk te laten stilleggen, meldt hij.

Intussen is er ook weer een kort geding aangespannen met het doel de Formule 1 tegen te houden. Dit keer komt het initiatief van de Heemskerkse stichting Natuurbelang Amsterdamse Waterleidingduinen. Dinsdag buigt de rechter in Haarlem zich over de eis de werkzaamheden stil te laten leggen door de provincie.

Volgens de stichting wordt het leefgebied van de rugstreeppad en zandhagedis ernstig verstoord. Voorzitter Harry Hobo: ,,Het circuit wil op een aantal plaatsen tribunes plaatsen en een tunnel graven. Precies waar deze dieren zich bevinden. Die zijn beschermd volgens de Natuurbeschermingswet. Wij zijn van mening dat de werkzaamheden ook zullen leiden tot het doden van de dieren, wat bij wet verboden is.’’

Harde lijn

De natuurorganisatie wist eerder de aanleg van een fietspad door de Amsterdamse Waterleidingduinen tegen te houden.

Haarlems platform Rust bij de Kust en Stichting Duinbehoud zagen onlangs af van een kort geding omdat bleek dat er nog helemaal niet werd gewerkt. Deze en een reeks andere regionale milieuclubs willen nu eerst om tafel met de circuitdirectie. Ze eisen een structurele vermindering van de geluidsoverlast, bijvoorbeeld door binnen vijf jaar over te stappen op elektrisch racen.

Natuurbelang kiest dus voor de harde lijn. Deze stichting knokt tegen de Formule 1. Hobo: ,,Wij zijn van mening dat de natuur ernstige schade oploopt door het evenement. Formule 1 en natuurbehoud gaan niet samen.’’

Zandwal

Het circuit benadrukt dat het nu slechts gaat om voorbereidende werkzaamheden op het eigen terrein en niet in Natura 2000-gebied. Een zandwal langs het lange rechte stuk wordt deels afgegraven, om er een tribune op te kunnen plaatsen. De wal houdt zijn geluidswerende werking. Het afgegraven zand wordt gebruikt als ondergrond voor een paviljoen op het middenterrein.

Aanpassen Circuit Zandvoort voor komst Formule 1 krijgt zegen provincie, wel weer kort geding uit milieuhoek op komst
Paddenschermen in de duinen rond Circuit Zandvoort.
© United Photos/Toussaint Kluiters

De advocaat van de provincie liet de rechtbank weten dat ’individuen van de rugstreeppad en zandhagedis inmiddels zijn afgevangen’.

Circuitdirecteur Robert van Overdijk meldt dat veel werk is gestopt in het aanleveren van allerlei onderzoeken en rapporten. Die tonen de invloed van de verschillende aanpassingen aan het circuit op de natuurwaarden en het geluid het hele jaar door. ,,Deze onderzoeken laten een positieve uitkomst zien, op een aantal vlakken zelfs nog beter dan de huidige situatie.’’

Minder verkeer

Met name het verkeer op de twee N-wegen richting circuit is volgens door het circuit ingehuurd ingenieursbureau Peutz over het hele jaar gerekend veel minder dan waar bij het verlenen van de huidige vergunning van werd uitgegaan.

Minder verkeer zorgt voor fors minder stikstofuitstoot. Dat weegt ruimschoots op tegen extra vervuiling door meer helikoptervluchten (van 480 naar 800 per jaar), de bouwwerkzaamheden op het circuit en verkeer op de nog aan te leggen extra toegangsweg rechtstreeks naar de boulevard.

Wat ook helpt is dat het circuit zo’n vier weken rond het Formule 1-weekend niet kan worden gebruikt voor autosport.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen