Premium

Pand van De Schrijverij in Heiloo wordt wielerpleisterplaats

Pand van De Schrijverij in Heiloo wordt wielerpleisterplaats
Stefan Vreugdenhil (links) en Maurice Vrijmoed aan de van baanpistehout gemaakte woonkamertafel.
© jjfoto.nl / Jan Jong
Heiloo

Bijna een jaar lang stond het markante pand van De Schrijverij bij het station in Heiloo leeg. Nu is het (deels) omgedoopt tot ’Service Koers’; een huiskamer voor racefietsers en mountainbikers. De speciaalzaak van ex-semiprofwielrenners Maurice Vrijmoed en Stefan Vreugdenhil wordt zaterdag geopend door Europees kampioene Amy Pieters en Olympisch- en wereldkampioene Anna van der Breggen.

De lijntjes zijn kort, want Pieters is de vriendin van Vreugdenhil. Vrijmoed (30) en Vreugdenhil (29) waren tot een paar jaar geleden elite- en profwielrenner bij de ploegen Rabobank, Koga en Van Vliet. Een volledig profbestaan zat er niet in en ze werkten daarna allebei voor wielerspeciaalzaak Kroone-Liefting in Limmen, maar al snel kwamen ze op het idee om voor zichzelf te beginnen. „We hebben zelf natuurlijk veel ervaring met racefietsen en mountainbikes”, zegt Vrijmoed. „Stefan is een echter sleutelaar, hij is altijd bezig met techniek.” Zelf heeft hij sportmarketing gestudeerd en doet hij vooral de verkoop.

Officieus is Service Koers al een paar weken open. Omdat het pand met zijn glazen puien, aan een drukke rotonde, erg in het zicht ligt, zijn de eerste verkopen en reparaties al verricht. Vrijmoed en Vreugdenhil verkopen en repareren alleen racefietsen en mountainbikes. Indien gewenst kan een fiets vanaf het kale frame naar wens worden opgebouwd.

Vrijmoed toont ook trots de wasserette voor de fiets, die in de kelder wordt gebouwd. „We hebben dat een beetje afgekeken van de autobranche. Daar leveren ze je auto na een reparatie ook vaak schoon weer op. Je vraagt er niet om, maar het is wel prettig. Wij spuiten de fiets en de onderdelen helemaal schoon voordat hij teruggaat naar de klant.”

Het duo vond in het stationscentrum van Heiloo een geschikte locatie; de helft van het oude pand van de failliet kantoorboekhandel De Schrijverij. Vrijmoed woont al een paar jaar in het dorp. „Heiloo fietst graag en de omgeving leent zich daar ook voor. Het strand en het mountainbikeparkoers in Schoorl zijn vlakbij. We zitten dicht bij het station en die afslag van de A9 gaat er ook wel komen.” Maar met hun toch vrij gespecialiseerde zaak moet het duo het hebben van klandizie uit een groter gebied. Ze gokken op heel westelijk Nederland.

Vrijmoed en Vreugdenhil hopen in Heiloo aan een ’community’ te kunnen bouwen. Het is de bedoeling dat aan de salontafel, die er uitziet als de vloer van een wielerpiste, ook wielerkoersen op tv worden gevolgd. Zaterdagmiddag vanaf drie uur kunnen de wielerliefhebbers in elk geval Pieters en Van der Breggen alvast live bekijken.

Meer nieuws uit Alkmaar