Premium

Zaandammer vrijgesproken van mishandeling gezin, ’alleen dochter een tik op haar billen gegeven’

Zaandam

Een 55-jarige Zaandammer is door de politierechter in Alkmaar vrijgesproken van mishandeling van zijn vrouw en twee kinderen. De man haalde opgelucht adem, maar zei tijdens de behandeling van de zaak al telkens dat hij onschuldig was.

De vrouw en haar 9-jarige dochter deden in januari aangifte tegen hun man en vader, omdat hij hen bij een ruzie zou hebben geslagen. De Zaandammer ontkende met klem. Volgens hem heeft hij alleen zijn dochter een tik op haar billen gegeven, omdat ze de deur met kracht dicht smeed. „Ik zou nooit mijn eigen kind mishandelen.”

Naderhand deed de jeugdbescherming ook aangifte tegen de vader. Hij zou zijn zoon en dochter sinds begin 2012 toen de kinderen nog 7 en 3 jaar oud waren voortdurend hebben mishandeld. Het verwijt was onder meer dat hij zijn kinderen op hun enkels sloeg als ze ’s morgens wakker moesten worden. Ook in dit geval ontkende de vader in alle toonaarden.

Volgens de Zaandammer luistert de jeugdbescherming alleen naar de moeder, met wie hij inmiddels in scheiding ligt. De vrouw zou de kinderen opzetten tegen hun vader.

Waarschuwing

De officier van justitie vond de mishandeling van moeder en dochter begin dit jaar wel bewezen en de jarenlange mishandeling van de kinderen niet. Volgens haar ontbreekt de overtuiging. De aanklaagster eiste een maand voorwaardelijke celstraf. „Laat dit een waarschuwing zijn. Hij moet zijn handen gewoon thuis houden.”

Raadsvrouw Zwart bepleitte vrijspraak voor alle beschuldigingen. De advocaat hekelde het feit dat de dochter bij het eerste verhoor van haar moeder als tolk is opgetreden. Volgens haar zijn er ook tegenstrijdige verklaringen afgelegd.

De politierechter volgde het pleidooi van de raadsvrouw en kwam tot een algehele vrijspraak. „Dat wil niet zeggen dat u het niet heeft gedaan, maar ik vind dat er onvoldoende bewijs voor is”, zo zei hij tegen de Zaandammer. De officier van justitie kondigde direct aan niet in hoger beroep te gaan.

Meer nieuws uit Zaanstreek