Premium

Nieuw Hoorns kinderdagverblijf Miamondo ontziet inburgeraars en studerende moeders

Nieuw Hoorns kinderdagverblijf Miamondo ontziet inburgeraars en studerende moeders
Jireel Zarinna mag met zijn vader Burhan en wethouder Samir Bashara het kinderdagverblijf openen.
© Foto Theo Groot
Hoorn

Het nieuwste kinderdagverblijf ’Miamondo’ van de Stichting Kinderdagopvang Hoorn (SKH) is woensdagmiddag officieel geopend door wethouder Samir Bashara.

Het idee voor de opvang ontstond toen directeur Marjan Terpstra, tijdens een overleg op het Horizon College, vernam dat een aantal jonge, studerende moeders problemen had met het regelen van opvang voor hun kinderen. Het zaadje was geplant. Kort daarna bleek dat bij Fiolet Taaltraining ook inburgeraars hun kinderen moeilijk konden onderbrengen. Dit is het moment, moet Terpstra gedacht hebben. Er werd een samenwerking aangegaan met de SKH, het Horizon College en Fiolet Taalcursus. „Iedereen moet kunnen beschikken over opvang voor zijn of haar kind”, aldus marketingmedewerker Sanne Endstra.

Respectvol

Door de samenwerking zie je op het kinderdagverblijf veel verschillende culturen, etnische achtergronden, interesses en overtuigingen. Dat zie je bijvoorbeeld aan de feesten uit verschillende geloofsovertuigingen die gevierd worden. „Bij ons mag iedereen zichzelf zijn en ontdekken wij de verschillen van elkaar. Zo leren kinderen om respectvol om te gaan met verschillen van anderen, maar ook met de kenmerken van zichzelf.”

De naam van de locatie is ontstaan uit een wedstrijd onder het personeel. „Hier zijn vele leuke inzendingen uit voort gekomen”, vertelt Endstra. Uiteindelijk is gekozen voor Miamondo. „Deze naam komt uit het Esperanto: een relatief gemakkelijk te leren, politiek neutrale, internationale taal. Het betekent: ’mijn wereld’.”

Inmiddels is Miamondo ruim een half jaar up and running. De opvang, gevestigd aan de Van Dedemstraat 6a, deelt een pand met Fiolet Taaltraining en ligt op tweehonderd meter afstand van het Horizon College. De vestiging ligt daarnaast vlak bij station Hoorn.

Op dit moment staan er dertig kinderen ingeschreven, die verdeeld over de week komen. Maandag is de drukste dag. De dan aanwezige achttien kinderen worden opgedeeld in twee groepen. De ene groep bestaat uit kinderen van 0 tot 2 jaar oud, de ander uit kinderen van 2 tot en met 4 jaar. „Deze groepen hebben nu eenmaal andere behoeften.”

Taalbarrière

De focus ligt bij de nieuwe vestiging vooral op de taalontwikkeling. „Een aantal van onze kinderen heeft van huis uit geen Nederlands meegekregen. De nadruk ligt bij die kinderen op het overbruggen van de taalbarrière”, aldus Terpstra. Ze legt uit hoe dat eruit ziet op een willekeurige dag. „We hebben een rijke taalomgeving gecreëerd. We praten veel tegen de kinderen, zingen met ze en leren woordjes aan de hand van pictogrammen van alledaagse producten.” Endstra: „Denk bijvoorbeeld aan een simpel plaatje van een appel.” Of kinderen uit bepaalde landen het moeilijker hebben dan anderen? „Ik denk dat het meer uitmaakt hoe oud je bent als je bij ons komt”, legt Terpstra uit. Een baby van negen maanden kan nog geen woord zeggen en leert daarom makkelijker dan een peuter van drie.”

Dat de opvang woensdag officieel opent, vervult Terpstra met trots. „Ik droomde ervan om op deze manier te werken. En dat is nu werkelijkheid geworden.”

De eer om het kinderdagverblijf te openen was aan wethouder Samir Bashara. Hij knipte aan het einde van de middag, samen met Jireel en Burhan Zarinna, een lintje door.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen