Premium

Humanitas op het podium met Máxima

Humanitas op het podium met Máxima
De koningin tussen de prijswinnaars en alle genomineerden, met derde van rechts Ria Vink van Humanitas Noord-Holland Noord.
© Foto Harm Jan Bronsvoord
Amersfoort

Humanitas NHN kwam woensdag niet met de ’Prijs de Vrijwilliger-award’ terug naar Alkmaar. Maar coördinator Ria Vink en haar vrijwilligers hadden in theater De Flint in Amersfoort wel een ontmoeting met de koningin.

Máxima was te gast bij het congres van de Vereniging voor Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ). Drie instanties die vrijwilligerswerk doen bij mensen in hun laatste levensfase waren genomineerd voor de prijs.

De Haagse instelling Vrijwilligers Terminale Zorg werd winnaar, maar ook zonder de winst was de nominatie voor Humanitas al een hele mooie opsteker. De koningin toonde warme belangstelling voor de verhalen van de vrijwilligers, feliciteerde de prijswinnaars en kwam met alle genomineerden op het podium. Ook minister Hugo de Jonge (volksgezondheid, welzijn en sport) was bij het congres en ging met de vrijwilligers in gesprek.

Volgens VPTZ zijn er in Nederland 12.000 vrijwilligers actief bij mensen die in de laatste fase van hun leven zijn gekomen. De vrijwilligers komen bij mensen thuis, in verzorgingshuizen of hospices. Door er simpelweg te zijn, door aandacht te hebben voor hun verhalen, zorgen en levensvragen zijn zij tot steun. Rode draad in het congres was welke betekenis de vrijwilligers hebben en hoe dit vrijwilligerswerk voor de toekomst kan worden gewaarborgd.

Meer nieuws uit Alkmaar