Enkhuizen twijfelt over verbod magneetvissen

Enkhuizen twijfelt over verbod magneetvissen
© ANP
Enkhuizen

Magneetvissen is populair in Enkhuizen. Met een magneet aan een stuk touw de bodem van het water afstruinen in de hoop op een mooie vondst. Keerzijde is dat hierbij ook oude explosieven worden opgevist. De gemeente Enkhuizen weet nog niet wat zij hiermee aan moet.

De laatste maanden was het twee keer raak langs de Harlingersteiger in Enkhuizen. Een 9-jarige jongen haalde in augustus een handgranaat en meerdere kogels naar boven. Drie 11-jarige jongens visten in september op dezelfde plek een bajonet en een nog werkende granaat uit het water.

De kinderen zijn niet de eersten die oud wapentuig omhooghalen. Zo viste Cinta Havers-de Jong in 2014 een granaat uit de Eerste Wereldoorlog uit de vestinggracht ter hoogte van de Oranjestraat. Wel is duidelijk dat het aantal magneetvissers, ook onder kinderen, toeneemt. En dat magneetvissers steeds vaker op wapens en munitie stuiten.

Lees ook: Magneetvisser Cinta Havers-de Jong uit Andijk: ’Het zijn de goudzoekers die het voor ons verpesten’

EOD in actie

In heel 2018 kreeg de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) 78 meldingen van munitie die gevonden was door magneetvissers. Eind juli van dit jaar stond de teller al op 109 en vreesde de EOD voor een verdubbeling. Ook voor de granaat bij de Harlingersteiger kwam de EOD in september in actie. De dienst haalde het projectiel weg en bracht het elders tot ontploffing.

Of de vindplek langs de Harlingersteiger verder onderzocht wordt, is onduidelijk. De gemeente Enkhuizen zegt daar nog niets over. Ook is nog niet bepaald wat de gemeente met het fenomeen magneetvissen gaat doen. ,,Wij zijn hier nog mee bezig’’, laat Ilma Tjeertes van de gemeente weten. ,,Er volgen nog gesprekken en we kijken wat hier in het verleden is gebeurd.’’

Verbod

In andere plaatsen is het magneetvissen inmiddels al verboden. Zo mag dit niet meer in de vestinggrachten van Naarden en ook in Groningen, Delft, Arnhem, Nijmegen en Amersfoort geldt een verbod. Haarlem was in 2013 een van de eerste steden die een magneetvisverbod instelde. Overigens had dit niks met veiligheid te maken, maar met de bescherming van erfgoed, zowel in de bodem als in het water.

B en W van Den Helder wilden recent ook een verbod, met de mogelijkheid tot ontheffing. Een raadsmeerderheid blokkeerde het besluit. De fracties wilden mensen hun vrijetijdsbesteding niet afnemen, trokken de vergelijking met metaaldetectie en wezen ook op de eigen verantwoordelijkheid van magneetvissers. ,,Ze weten dat het mis kan gaan.’’

In de gemeenten waar wel een verbod is, blijkt de handhaving een probleem. Bekeurd wordt er zelden.

Enkhuizen neemt een verbod mee in haar overwegingen, maar heeft nog niets besloten. Ook over de wijze waarop Enkhuizen hierover met de buitenwacht gaat communiceren, moet volgens Tjeertes nog worden besloten. De gemeente wil geen mensen op het idee brengen om juist te gaan magneetvissen in deze stad.

Tegenstanders van een verbod voorspellen dat mensen dan illegaal gaan magneetvissen en de EOD niet meer bellen als ze een explosief aan de lijn hebben.

Meer nieuws uit West-Friesland