Premium

Toneelgroep Morgana jubileert met Shakespeare in Zaantheater

Toneelgroep Morgana jubileert met Shakespeare in Zaantheater
Morgana heeft niets aan het toeval overgelaten om de voorstelling tot een succes te maken.
© Foto Wim Egas
Krommenie

Toneelgroep Morgana uit Krommenie bestaat vijftig jaar en laat dat heuglijke feit bepaald niet onopgemerkt passeren. Sterker nog: de toneelclub haalt alles uit de kast met een jubileumvoorstelling in het Zaantheater. Het belooft iets bijzonders te worden met een moderne versie van William Shakespeares komedie ’Much ado about nothing’.

Even een korte terugblik op vijftig jaar Morgana. In 1969 richtte Leo van Herk als student van de Pedagogische Academie te Amsterdam met medestudenten toneelvereniging Havomorgana op. De naam werd in 1974 omgedoopt tot Toneelgroep Morgana ’69. Bij gebrek aan repetitieruimte verhuisde de groep van Amsterdam naar Krommenie.

Na een succesvolle periode met tal van uitvoeringen in de Dr. Ariëns mavo in Krommenie raakte de groep in het slop door het verlies van de thuishaven. Er volgde een zwervend bestaan langs diverse speellocaties. Dat leidde weer tot een stevig verloop van de spelersgroep waardoor Morgana in 2010 nog slechts vier speler en een regisseur telde en zich noodgedwongen beperkte tot eenakters.

Weiver

In 2015 volgde een wederopstanding met een vaste speel- en repetitieruimte in De Groote Weiver en de terugkeer van oudgedienden. Sindsdien telt de groep veertien leden die jaarlijks een grote voorstelling brengen onder leiding van regisseur Anton Groen in ’t Wout. „We hebben een mooie mix van spelers met veel ervaring en een aantal enthousiaste twintigers en dertigers.”

De jubileumvoorstelling is de kers op de taart van de 50-jarige club. Een voorstelling over liefde, list en bedrog van de grote toneelschrijver Shakespeare, gestoken in een modern jasje. „Het stuk is gebaseerd op een voorstelling van het Bostheater uit 2005, een bewerking/vertaling van Erik Bindervoet en Ingejan Ligthart Schenk”, licht de regisseur toe.

„De tekstbewerking van Erik Bindervoet is een vertaling die ons hedendaags taalgebruik combineert met Shakespeares eigen bloemrijke taal. Wij hebben dat stuk op onze beurt ook weer deels bewerkt met nieuwe elementen.”

Eigentijds

Eigentijds is het stuk zeker, gezien de keuze voor een groot plein met foodtruck, bemand door een morsige patatboer die zich zelf afficheert als ’de Frituurkoning’, een drietal stoere militairen die zijn teruggekeerd van een missie in Afghanistan, een trio niet al te ijverige buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s), een chagrijnige bastaardzoon en twee huwbare meiden. Dat alles vormt een dankbare cocktail voor list, bedrog, verraad en misleiding. Morgana heeft niets aan het toeval overgelaten om de voorstelling tot een succes te maken.

Voorbereidingen

Ruim een jaar geleden zijn de voorbereidingen gestart, is een decorploeg aan het werk gezet, zijn kostuums ontworpen en is een fraai programmaboekje samengesteld. Deze week was het aanpoten voor de spelers met drie repetities op een rij. Vrijdag wacht nog de generale repetitie in het Zaantheater.

Op 15 november gaat Morgana met de voorstelling op herhaling in Theater De Kaasfabriek in Wormer. Een mooie opsteker, aldus de regiseur. „Het is natuurlijk altijd leuk als je een voorstelling meer dan één keer kan spelen, gezien het vele werk dat er in is gaan zitten.”

Meer nieuws uit Zaanstreek