Premium

Alkmaarder Guy Rooks presenteert debuutalbum in Victorie: z’n zoon nam de twijfel weg [audio]

Alkmaarder Guy Rooks presenteert debuutalbum in Victorie: z’n zoon nam de twijfel weg [audio]
Guy Rooks: ,,Ik ben geen zwaarmoedig persoon, maar er moest iets uit.’’
© Foto PR
Alkmaar

Toen Guy Rooks hoorde dat hij vader werd was zijn eerste gedachte: ik moet een cd maken! Klinkt vreemd, oké, maar er ging natuurlijk iets aan vooraf.

„Ik wilde mijn zoon laten zien dat je altijd kunt doen wat je graag wilt”, zegt de singer-songwriter, die eigenlijk Guido Rooks heet. En nu brengt hij dus ’PLAY’ uit, een mooi album met liedjes die hij zingt met een gruizige stem. Heel intiem vaak, soms voorzien van strijkers en soms ook gegoten in subtiele soularrangementen, met koperblazers en al.

Het aparte is dat de 33-jarige Alkmaarder als muzikant zo’n beetje uit het niets komt. Hij is een laatbloeier. Thuis was geen muziek. Hij rapte wat, kocht eens een gitaar – geen idee meer waarom. Later nam hij zangles, ontdekte bluesmuziek en een zanger als Johnny Cash die als geen ander de schaduwzijde kan bezingen. Vond ’ie mooi, al viel zijn eigen leven toch best mee.

Te oud

Liever dan anderen naspelen bedacht ie zelf wat. Zo ontstonden liedjes die ’een bepaalde kant op gingen’. Maar om ermee naar buiten te treden? Ach nee, dat toch niet, zei Guido altijd maar tegen zichzelf. „Ik had te veel twijfel: je kunt dat niet, je bent er al te oud voor. Eigenlijk vond ik het gewoon te eng om er iets mee te doen.”

Tot hij dus een zoon kreeg. „Dat ik vader werd, zag ik als een soort laatste mogelijkheid. En ook: ik wilde mijn zoon laten zien dat je altijd kunt doen wat je graag wilt doen. En kennelijk moest het er gewoon uit. Je kunt dat lang tegenhouden, maar uiteindelijk kom je dan toch tot zo’n plaat.”

Hij deed het meteen goed, ging voor een album ’met alles erop en eraan’. Tegelijk had Guy geen benul van de muziekwereld. Hij had alleen teksten en een paar akkoorden, maar nooit in een bandje gespeeld, laat staan iets opgenomen. De ontmoeting met een Heerhugowaardse studiobaas Maarten Tamminga bleek een gelukkige. Die arrangeerde, nam op, haalde er bevriende musici bij. „Dat kostte me een flinke som, maar zoveel is het me dus waard.”

Nadat het album klaar was sloegen de twijfels weer toe. Wordt nooit wat, laat maar zitten, dacht hij, anderhalf jaar lang. Anderen overtuigden hem uiteindelijk dat het goed was.

„Vond ik eigenlijk ook wel. En het was ook weer mijn zoontje: ik wilde hem tonen dat je over je schaduw, je eigen angst, heen kunt springen. Ik heb lang last gehad van paniekaanvallen. Die angst zet zich door in alles, ook in muziek. Het houd je tegen, je raakt opgesloten in jezelf. Maar je kunt het overwinnen, dat wil ik laten zien. Mooi dat zoiets dan ook veel creativiteit teweeg brengt. Er zit energie in.”

Hese stem

Dus liggen er nu een cd en een elpee. Je kunt horen dat Guy Rooks fan is van de Amerikaan Ray LaMontagne. Diens intimiteit en de hese stem hoor je terug. „Het is wel mijn eigen stem, ik kopieer niet. Al kan ik het wel iets aanzetten, soms vraagt de muziek dat. Ik denk dat het eigen genoeg is.”

Innerlijke strijd

Een rode draad in veel liedjes is de ’innerlijke strijd’, zegt Guy. Bezie de wereld en je ontwaart zowel moois als lelijks. En in de nummers zit ’veel shit van vroeger’. Gebroken gezin waar geen geld was, het clichéverhaal van de gekwetste muzikant, zegt Rooks. „Muziek is dan een veilige plek om het er over te hebben. Ik ben geen zwaarmoedig persoon, maar er moest iets uit. En nog wel veel meer, de liedjes voor een volgende cd zijn al klaar. Vandaar de titel ’PLAY’: druk op de knop en het komt eruit.”

Alkmaarder Guy Rooks presenteert debuutalbum in Victorie: z’n zoon nam de twijfel weg [audio]

Op het hoesje, dat hij als grafisch vormgever ontwierp, staat een joker. „Dat is de entertainer die in mij zit, maar tegelijk de kwelgeest die me uitlacht. De nar is toch de figuur die naar de wereld kijkt en zegt: wat zijn wij nou eigenlijk aan het doen?”

Guy Rooks: ’Play’. Albumpresentatie: 12 oktober om 20 uur in Victorie, Alkmaar. Entree €7,50 in de voorverkoop, aan de deur €9,50. guyrooks-music.com

Meer nieuws uit Alkmaar