Premium

Voetbalkooi Stompetoren wordt ’slechts’ voetbalplein bij basisschool. ’Een kooi is luxer, maar het realiseren duurt te lang’

Voetbalkooi Stompetoren wordt ’slechts’ voetbalplein bij basisschool. ’Een kooi is luxer, maar het realiseren duurt te lang’
Archieffoto van locatie bij De Wiekslag.
© jjfoto.nl / Jan Jong
Stompetoren

De voetbalkooi waar de dorpsraad van Stompetoren al jaren voor pleit, wordt slechts een voetbalplein.

Niet een met een kooi omheinde plek voor de jeugd om een balletje te trappen, maar slechts een plein met twee doeltjes op het schoolplein van basisschool De Wiekslag.

Dat is de huidige koers, zegt voorzitter Sylvester Liefting van de dorpsraad.,,Het had beter gekund, maar het is sneller dan een kooi realiseren. Ik vind het vooral belangrijk dat er gewoon iets voor de jeugd is’’

Zijn voorkeur was en blijft een plek met hekken ,,Een voetbalplein is de mindere variant. In een kooi wordt er gevoetbald in een grotere mate van luxe en het is beter tegen geluidsoverlast. Maar een kooi realiseren duurt te lang’’, beweent Liefting.

De school wil doorpakken, geeft-ie aan. De bouwplaats voor de school is een gevaarlijke zandbak met losliggende tegels. ,,Het is er nu een chaos en een zooitje.’’

De zoektocht naar een plek voor de kooi speelt inmiddels al ruim vijf jaar. Toen de gemeente Schermer, waar Stompetoren onderdeel van was, met Alkmaar fuseerde kreeg het dorp een zak geld. Voor 97.000 mocht er ergens een voetbalkooi geplaatst worden.

Zoeken

Er werd gezocht. Er werd niet gevonden. Bij iedere mogelijke locatie gingen bezwaarmakers er tussen liggen. De angst was en is er voor overlast. Ook zien tegenstanders de noodzaak niet zo. Voorstanders, zoals Liefting, vinden dat het ontbreekt aan een fatsoenlijke voetbalplaats voor de jeugd.

Een jaar geleden leek de laatste poging van de voorzitter al te mislukken. De beoogde locatie aan de Dres sneuvelde toen definitief. Achtereenvolgens waren de ijsclub, de Schermeerruiters, omwonenden en vrachtwagenchauffeurs in opstand gekomen.

De volgende poging was deze zomer bij de Wiekslag. Die poging stuitte ook meteen op verzet van omwonenden.

Als het voetbalplein nu gerealiseerd is bij de school, gaat Liefting niet meer op zoek naar alsnog een plek voor een kooi.

De meevaller is wel dat er dan een heleboel geld over is.

Meer nieuws uit Alkmaar