Premium

Ook Woonzorggroep Samen en Tellus hebben interesse in een overname van noodlijdende Helderse zorgorganisatie Vrijwaard

Den Helder

Zorgaanbieders Samen en Tellus hebben, net als Omring, een overnamebod gedaan voor de in zwaar weer verkerende zorgorganisatie Vrijwaard uit Den Helder.

Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) zou een samengaan van Vrijwaard met een van die partijen ’minder concurrentiebeperkend’ zijn dan de voorgenomen fusie met Omring. De ACM stelde eerder dat meer onderzoek nodig is naar de concentratie van de twee grootste zorgaanbieders in Den Helder: Omring en Vrijwaard. Volgens de ACM ontstaat er bij een fusie een te dominantie aanbieder en zijn er alternatieven die de concurrentie in deze tak van zorg minder schaden. Zoals een overname door Woonzorggroep Samen of de kleinste Helderse aanbieder van verpleeghuiszorg, Tellus.

Het was Vrijwaard zelf dat in het najaar van 2018 de drie regionale zorgaanbieders Omring, Samen en Tellus benaderde met het verzoek om een fusie- of overnamevoorstel te doen. De voornaamste aanleiding zijn de financiële problemen waarin Vrijwaard verkeert. ,,Om die reden hebben we een voorstel gedaan’’, zegt bestuursvoorzitter Hans Groenendijk van Woonzorggroep Samen. ,,We willen de continuïteit van de zorg waarborgen. Je moet er niet aan denken wat er gebeurt als Vrijwaard failliet zou gaan. We doen dit met hart voor de zorg. Niet vanuit de ambitie dat we per se in Den Helder actief willen zijn.’’ Samen is zorgaanbieder in de gemeenten Schagen en Hollands Kroon.

,,Wij vinden het ook belangrijk om de zorg in Den Helder te behouden’’, voegt Tellus-bestuurder Wilco van der Most eraan toe. ,,Wij kennen de cultuur in Den Helder, met de beperkingen van de geografische ligging van dien.’’

Ook na de ACM-conclusie handhaven Samen en Tellus hun bod. Groenendijk: ,,Vanuit dezelfde opvatting. De continuïteit waarborgen voor medewerkers en cliënten.’’

Tellus houdt een kleine slag om de arm. ,,Ons voorstel blijft hetzelfde. Er is echter veel te doen over de financiële positie van Vrijwaard. Mocht het tot een overname komen, dan wil ik eerst wel even de boeken inzien’’, aldus Van der Most.

Surseance

Vrijwaard stelt dat het zonder overname door Omring failliet zal gaan en van de markt zal verdwijnen. Dit zogeheten reddingsfusieverweer werd door Vrijwaard kracht bijgezet met een concept-verzoekschrift aan de rechtbank tot verlening van surseance van betaling. Dat verweer kan alleen slagen als er geen alternatieve fusie is die de concurrentie minder schaadt. En die is er volgens de ACM dus wel, met de serieuze interesse van Tellus en Samen.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen