Premium

Eerste acht woningen Overwhere-Zuid zijn gasloos: ’Als je erover nadenkt, is het een goed besluit’

Eerste acht woningen Overwhere-Zuid zijn gasloos: ’Als je erover nadenkt, is het een goed besluit’
Jan en Ineke Kas (rechts) krijgen directeur-generaal Chris Kuijpers en wethouder Paul van Meekeren op bezoek in hun aardgasvrije woning.
© Foto Wim Egas
Purmerend

Het begon ruim twee jaar geleden met de nodige scepsis onder de bewoners. Maar nu zijn de eerste acht woningen in de Purmerendse wijk Overwhere-Zuid toch echt van het aardgas af.

De symbolische handeling zou aanvankelijk door wethouder Paul van Meekeren en minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken worden verricht. Maar wegens ziekte van de minister nam directeur-generaal bestuur en wonen Chris Kuijpers van het ministerie de honneurs waar. Bij de woning van Jan en Ineke Kas aan de Van Goor Hinloopenstraat werd een bord geïnstalleerd, om aan te geven dat aardgas geen rol meer speelt bij het verwarmen van de woning of het koken van het avondeten. De inductiekookplaat heeft sinds enkele maanden de plek van het gasfornuis ingenomen. Een beetje wennen, maar gelukkig kookten de kinderen al elektrisch. Sinds een paar dagen is de CV-ketel vervangen door een aansluiting op stadsverwarming. ,,We hebben snel warm water’’, zijn de eerste ervaringen van Jan. ,,En de verwarming werkt ook prima.’’

Na de officiële handeling nam Kuijpers de tijd om met bewoners van de proefwijk in gesprek te gaan. Die zitten middenin de overgang van aardgas naar stadsverwarming en elektrisch koken. Het overgrote deel van de pilotwijk is positief. Zes van de 95 huishoudens doen niet mee aan de aardgasloze proef. Klimaatsceptici en mensen met een ingebakken wantrouwen tegen de overheid, zegt projectleider Jaspert Verplanke over hun beweegredenen.

De bewoners die met de directeur-generaal van Binnenlandse Zaken om tafel gaan, zijn positief. Al leefde ook onder hen aanvankelijk scepsis. Helemaal omdat dat het in 2017 begon met de mededeling dat hoognodig werk aan de riolering zou worden uitgesteld. O ja, en jullie gaan over op stadsverwarming. ,,Maar als je er over na gaat denken, is dit een goed besluit’’, zei een van de bewoners. En straks is ook het wijkje opgeknapt, mét nieuwe riolering en een net wegdek.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen