Raad Langedijk tijdens korzelige vergadering akkoord met herindeling: huwelijk met Heerhugowaard
Opnieuw liep de nieuwe raadszaal in gebouw De Binding vol.© Foto’s Erna Faust
CDA-fractievoorzitter Gerard Rep heeft dinsdagavond tijdens een tamelijk korzelige raadsvergadering een motie van wantrouwen ingediend tegen het voltallige college van Langedijk. De oppositiepartij kwam met de motie ’omdat geweld wordt aangedaan aan de beginselen van democratie’. De motie kreeg geen meerderheid.
Lees ook: Heerhugowaard zegt ’Ja’ tegen buurvrouw Langedijk
In de dinsdagavond opnieuw goedgevulde raadszaal in De Binding liep het af en toe hoog op tussen de voor- en tegenstanders van de huwelijkse plannen met buurgemeente Heerhugowaard.
Enkele partijen hadden van te voren al moties en amendementen ingeleverd. GroenLinks boog ter vergadering nog een een amendement om tot een motie.
Laat in de avond volgde de motie van wantrouwen, ingediend door het CDA. Rep sprak van ’een motie van monddood maken van inwoners’ en vond dat er sprake was van ’een dramatisch geleid proces’.
Hij verweet VVD, Dorpsbelang Langedijk en Hart voor Langedijk/D66 ’kiezersbedrog’. Na zijn betoog van Rep viel er een pijnlijke stilte in de zaal.
Floris de Boer (Hart voor Langedijk/D66) aan het woord op het grote scherm. /
Diverse partijen maakten duidelijk zich volledig te distantiëren van de woorden van de CDA’er. ,,U schoffeert in een kwartier tijd uw collega’s en het college’’, meende Rob Wagenaar (VVD).
Aan het slot verzekerde Rep zijn collega’s dat zijn partij, als het fusiebesluit er ligt, constructief mee wil denken. ,,We zijn gefrustreerd, boos en verdrietig over de manier waarop het proces tot nu toe gegaan is. Daarom kwamen we met deze motie.’’
Toen het stof laat op de avond ging liggen bleek een ruime meerderheid van de raad zich te kunnen vinden in het herindelingsontwerp voor Langedijk en Heerhugowaard. Met 16 stemmen voor en vijf tegen ging het licht op groen voor het ontwerp.
De Binding, het nieuwe huis van de Gemeente bij nacht.
Dorpsbelang Langedijk, VVD, Hart voor Langedijk/D66, ChristenUnie, PvdA, GroenLinks en Senioren Langedijk zorgden samen voor 16 van de 21 zetels. Enkele partijen stemden van harte in, andere partij - GroenLinks en PvdA bijvoorbeeld - pas na veel aarzelingen.
Harry Waal (PvdA) had de belangen van 6000 inwoners van Sint Pancras tegenover de belangen van 20.000 inwoners in Langedijk en 56.000 inwoners in Heerhugowaard gezet. ,,Het was geen makkelijke afweging maar wij gaan voor een ongedeelde fusie.’’
Kernenbeleid
Toverwoord dinsdagavond was ’kernenbeleid’. De colleges van Heerhugowaard en Langedijk hadden eerder al besloten om daar krachtig op in te zetten, vooral gezien de volkswoede in de kernen Sint Pancras en Koedijk.
Vanuit Heerhugowaard wordt ook de kern Centrumwaard in dat lijstje ’kernen met extra aandacht’ gezet.
Deze drie kernen krijgen extra zorg en het liefst zo snel mogelijk al, benadrukte wethouder Nils Langedijk. ,,We willen zo snel mogelijk aan de slag en we willen vooral blijven luisteren naar de inwoners. Ons uitgangspunt is om in ieder kern maatwerk te leveren.’’