Greenpeace kiest voor meerdaags ’protestfestival’ op Schiphol: ’tijd om grote vervuiler Schiphol wakker te schudden’

Greenpeace voerde onlangs al actie voor het kantoor.
Schiphol

Greenpeace gaat vanaf 14 december actie voeren op Schiphol. Dat protestfestival gaat in ieder geval twee dagen duren. Het is niet de bedoeling om passagiers te hinderen of vluchten te verstoren.

,,Schiphol kan zijn borst nat maken voor een protestival op de luchthaven. Dat moet op een centrale plek op de luchthaven worden gehouden’’, kondigt campagneleider Dewi Zloch aan. De manifestatie is de uitkomst van een verkiezing van drie actievormen. In totaal hebben 16.865 mensen gestemd en met 41 procent won Schiphol als actieplek. Een tentenkamp op Lelystad en een opstaan-actie vielen daardoor af.

Uitstoot

Greenpeace heeft het afgelopen jaar al vaker actie gevoerd tegen de luchtvaart. Zo waren actievoerders aanwezig bij inspraakbijeenkomsten, de viering van honderd jaar luchtvaart en voor het kantoor van de Schiphol Group. Ook zijn gesprekken gevoerd met Schipholtopman Dick Benschop, is een onderzoek uitgevoerd naar de CO2-uitstoot van de luchtvaart en werd vorige week nog een alternatieve luchtvaartnota aan minister Cora van Nieuwenhuizen aangeboden waarin gepleit wordt voor krimp van de luchtvaart in Nederland.

,,Het is tijd om grote vervuiler Schiphol wakker te schudden met een actie waar ze niet omheen kunnen. Met het protestfestival pakken wij ons podium in het hart van de vervuiling om van Schiphol een klimaatplan te eisen. Ons doel is niet om de reizigers te hinderen, maar om Schiphol op hun impact aan te spreken. Want op de vraag hoe we de klimaatcrisis gaan stoppen met zo’n plofvliegveld, blijft Schiphol akelig stil”, meent Zloch.

Kerosine

Schiphol en de luchtvaartmaatschappijen ervaren dat anders en kwamen dit jaar met een notitie voor duurzame luchtvaart. KLM investeert onder andere in biokerosine, terwijl Schiphol meewerkt aan synthetische kerosine. Tegen 2050 zou de luchtvaart per saldo geen CO2 meer moeten veroorzaken.

Dat is echter lange termijn. Veel actiegroepen zoals Greenpeace willen sneller resultaten zien. Schiphol is ook in beeld als actieplek voor boze boeren en de radicalere milieugroep Extinction Rebellion.

Mooie plek

Schiphol heeft laten weten Greenpeace toe te staan het protestival te organiseren op de luchthaven."We zullen een mooie plek uitzoeken voor het festival", reageert de luchthaven op de aankondiging van de milieuorganisatie. Greenpeace benadrukt echter dat de luchthaven een openbare plek is en dat het "niet aan Schiphol is" om te bepalen waar de manifestatie wordt gehouden. "We zoeken zelf een mooie plek uit", aldus Greenpeace. "Het is heel mooi dat ze met ons meedenken, maar we hebben liever dat Schiphol nadenkt over een klimaatplan."

De invulling van het festival is nog niet precies bekend. Er zal in elk geval muziek, eten en drinken zijn. "En je kunt overnachten", hoopt Zloch. "Natuurlijk hebben we ook wat verrassingen in petto."

Meer nieuws uit Amsterdam