Premium

Beverwijkse Rita Hovink: eerbetoon én benefiet in theater

1/2

Ze werd in 1944 in Beverwijk geboren als Hendriekje Jannie Vink, zong zich als Rita Hovink naar de landelijke top en bezweek veertig jaar geleden aan kanker, pas 35 jaar jong. Dit komt nu samen: wat de ode aan haar opbrengt, gaat naar de kankerbestrijding.

BN’er Ben Cramer treedt op, maar ook een flink aantal regionale bekendheden. Zoals de eveneens in Beverwijk opgegroeide en in België woonachtige zangeres Ida de Nijs, organist Ruud Jansen, gitarist Serge Héman, pianist Rob van der Klooster, koor WazMank en leerlingen van dansschool De Danstuin. Beverwijker Jacky de Vries van het platform Vrijstaat Roetz tekende voor idee en organisatie; directeur Rob Spannemaker van het Kennemer Theater toonde zich meteen enthousiast.

Het toeval wilde dat hij op 30 november de grote zaal nog vrij had. Die stelt hij gratis ter beschikking. ,,Over elk idee valt te praten, zo zit ik in elkaar. Het theater is toch al open wegens een optreden van Henk Poort in de kleine zaal. We faciliteren, van kaartverkoop tot techniek. Het is ook een unieke avond, met zoveel artiesten uit eigen gebied.” Hij woont in de nieuwe Beverwijkse wijk Binnenduin. ,,Daar is ook een Rita Hovinkstraat.”

Jazzstandards

Rita Hovink scoorde in de jaren zestig en zeventig hits als Laat me alleen en Ay Dolores. Ze maakte echter ook albums met Amerikaanse jazzstandards zoals Blues in the night, van componistenduo Johnny Mercer en Harold Arlen. Dit jaar verscheen de heruitgave van haar debuutalbum Love me or leave me (1970), dat destijds werd gevolgd door de elpee From Rita with love. Gerard Joling zette Rita in 2008 weer op de kaart met een zogeheten postuum duet, deze uitvoering van Laat me alleen werd nummer één in de Nederlandse singles top 100.

Rob van der Klooster vindt dat Rita’s stem ’zachter en ronder’ was dan die van jazzdiva Rita Reys. De Wijk aan Zeeër speelt bij het gala een belangrijke rol. Hij begeleidt met onder meer zijn combo, waarin broer Ruud drumt. Daarnaast arrangeert hij. ,,Ik krijg nog een lijst met liedjes die mensen willen gaan zingen. Ik neem aan dat Laat me alleen daar wel tussen zal zitten. Dat werd vroeger grijsgedraaid op de radio. Niet dat ik er echt veel van meegekregen heb, zij was een oorlogskindje en al elf toen ik geboren werd.” Het gala komt in een voor hem drukke tijd. ,,De eigen muziek die ik in 1977 speelde met mijn symfonische rockband Carthago heb ik gelukkig nog op band staan, we gaan het op 29 november weer uitvoeren in de Grote Kerk in Beverwijk.”

Conservatorium

Geboren Rotterdammer Serge Héman kwam zes jaar geleden tijdens het grote schaaktoernooi in Wijk aan Zee in contact met cultureel organisator Bert Kisjes. Sindsdien is hij met hem actief voor de Grote Kerk in Beverwijk. Als coördinator, maar de afgestudeerd conservatoriumgitarist treedt er ook op. ,,In najaar 2014 bij de productie ’De val van de muur’, met 300 man in een toen nog steenkoude kerk, dat vergeet ik niet meer, zo indrukwekkend.”

Hij weet dat Rita ’jong is overleden aan de gevreesde ziekte’ en een nationale bekendheid was. ,,Maar Ben Cramer ligt bij mij iets hoger in het geheugen.” Serge speelt vaker met zangeres Annemarieke Bechtold uit Wijk aan Zee, ook tijdens het gala vormen ze een duo. Ze voeren de single Draai je om (1977) uit. ,,In een eigen bewerking natuurlijk, we zijn geen coverband. Ik heb er wel naar geluisterd, op YouTube, maar ik doe liever m’n eigen ding en dan klinkt er altijd iets Spaans in.” Van Rita’s carrière heeft hij weinig opgeslagen. ,,Joh, ik luisterde naar Pink Floyd, Rolling Stones, Emerson Lake & Palmer, dat soort bands.”

Op de succesvolle tentoonstelling ’Manse vrouwen van Kennemerland’, van Museum Kennemerland, is een plek voor Rita, met levensbeschrijving en foto’s.

Curiositeit is een hoes van de elpee From Rita with love, die een museummedewerker ’op de kop tikte’ tijdens een veiling. Rita schreef erop: ’Voor de enige echte Lou...’ Het kan een cadeautje zijn geweest voor Lou van Rees, de beroemde impresario die Frank Sinatra, Led Zeppelin en Black Sabbath naar Nederland haalde én NL-artiesten als Ben Cramer en Rita Hovink liet optreden.

Ton de Lange

Meer nieuws uit Kennemerland