Filmhuis en café Fabriek in Zaandam leggen ruzie bij

Filmhuis en café Fabriek in Zaandam leggen ruzie bij
Zaandam

Filmtheater De Fabriek en het gelijknamige café in Zaandam hebben een punt gezet achter het slepende conflict. En zelfs zijn zij nu van plan om samen activiteiten op touw te zetten.

De witte rook kwam woensdag uit het stadhuis, waar cultuurwethouder Sanna Munnikendam nogal met de ruzie in de maag zat. Zaanstad schakelde eerder al een bemiddelaar in, zonder resultaat en daarna kreeg Munnikendam de opdracht van de raad om zelf het conflict naar een happy end te loodsen.

Er zijn tussen het filmhuis en de horeca afspraken gemaakt over samenwerking en inrichting van het pand waarmee ze lang voort moeten kunnen. Om het bestaan iets makkelijker te maken wordt de huur van het horecagedeelte verlaagd.

,,Wij zijn blij met deze uitkomst en met de werkbare afspraken die er nu liggen”, zegt Munnikendam.

,,Voor ons is De Fabriek een belangrijke culturele functie in Zaandam. Om ervoor te zorgen dat het filmtheater een levendige, aantrekkelijke hotspot blijft met een aantrekkelijke programmering is het van belang dat filmtheater en horeca optimaal samenwerken. De positieve houding van zowel de Fabriek als het café geven vertrouwen voor de toekomst.’’

Zaanstad trekt in de begroting voor de komende jaren een half miljoen uit voor nieuwe apparatuur, nieuwe stoelen en verbouwingen. Mogelijk komt er ook een derde filmzaal, een oude wens van het filmtheater. Bij die verbouwing wordt ook de beschikbare ruimte tussen filmhuis en café ook anders verdeeld. Uitbater Pieter Grandiek investeert zelf in aanpassingen van het horecagedeelte.

Meer nieuws uit Zaanstreek