Premium

Officieel protest Alkmaar tegen opnemen Sint Pancras in fusie met Heerhugowaard

Alkmaar

Alkmaar moet officieel bezwaar maken tegen de opname van Sint Pancras en (een deel van) Koedijk in de fusie waartoe Heerhugowaard en Langedijk deze week hebben besloten. De wens van de bevolking in de twee kernen om bij Alkmaar te horen, dient gerespecteerd te worden.

Dat zeggen de fractieleiders van de VVD en OPA in de Alkmaarse gemeenteraad, John van der Rhee en Victor Kloos. Beide politici hebben zich recent meermalen gemengd in de fusiediscussie. Beiden hebben publiekelijk gezegd dat democratie nu eenmaal zo werkt dat als de burgers iets willen, je als politici te luisteren hebt. ,,Volgens mij is dat waarom wij volksvertegenwoordigers zijn”, aldus Van der Rhee.

Kloos zegt dat OPA van het college verwacht dat ze alles op alles zet om de wens van Sint Pancras en Koedijk in vervulling te laten gaan.

Schieten

Op het fusiebesluit van Heerhugowaard en Langedijk mag iedereen -particulieren maar ook de omliggende gemeenten- de komende tien weken schieten. Alle opvattingen moeten daarna gebundeld met het besluit zelf voorgelegd worden aan de provincie en daarna aan de minister en de Tweede Kamer.

Van der Rhee wil nog wel eens zien wat die instanties doen als Alkmaar protesteert en als blijkt dat de wens van de bevolking bewust is genegeerd, zoals de VVD’er het uitdrukt. Kloos vindt dat Alkmaar een lobby richting het Rijk moet starten.

Oterleek

Overigens zit naar schatting een groot deel van de gemeenteraad op deze koers, al is niet iedereen even uitgesproken. CDA’er Gosse Postma bijvoorbeeld wil geen mening ventileren, maar vindt wel Oterleek een goed voorbeeld. Bij de voorgenomen fusie van de Schermer mochten de bewoners van dit dorp indertijd kiezen tussen Alkmaar en Heerhugowaard. Hun keuze viel op Alkmaar.

Verantwoordelijke wethouder Paul Verbruggen wil nog geen reactie geven. Hij wil eerst overleggen met zijn medewethouders en de burgemeester. Niet duidelijk is of dat meteen komende dinsdag gebeurt bij de eerstvolgende reguliere collegevergadering.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen