Slagerij Konijn in Den Helder is de eerste driesterrenslager van Noord-Holland

Slagerij Konijn in Den Helder is de eerste driesterrenslager van Noord-Holland
Meer ruimte en meer naar buiten, dat hoort bij beterlevensterren.
© Foto Dierenbescherming
Den Helder

De lat komt steeds een beetje hoger als het op dierenwelzijn aankomt.

De Helderse slagerij Konijn is intussen op drie sterren aangekomen voor alle rund-, kalfs- en varkensvlees. ’Drie sterren beter leven’ is dat en daarmee is Konijn de eerste in de hele provincie en een van de eersten in heel Nederland die de certificering van de Dierenbescherming krijgt. Vlees met het keurmerk komt van dieren die zijn grootgebracht met meer ruimte, afleiding en ze hebben vanaf twee sterren ook een uitloop naar buiten. Bij drie sterren mogen kalfjes bijvoorbeeld ook langer bij de moeder blijven.

Nog weinig slagers zijn gecertificeerd met dit keurmerk. Dat heeft te maken met de strenge regels die gelden voor de controle; dat is eenvoudiger te regelen bij voorverpakt vlees. Frank Konijn zegt drie jaar te hebben gewerkt om dit keurmerk te krijgen. Veel werk ging zitten in het selecteren van leveranciers. ,,Er zijn maar weinig boeren die driesterrenvlees kunnen bieden. De vijver is nog klein.’’

Toch is volgens Konijn de tijd nu rijp om volledig over te gaan op diervriendelijker vlees. Meer mensen eten bewuster, iets minder en minder vaak vlees, maar dan wel beter en met meer oog voor dierenwelzijn.

En de kip dan? Die is ook bij Konijn nog een met 1 ster. ,,Dat komt door de markt. Driesterrenkip is 20 euro de kilo duurder. Zover is de consument nog niet. Maar ook dat zal in de toekomst vast veranderen.’’

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editie



Volg ons